Semínkové pečivo máme hodně rádi. Dnes jsem po pokusech s přidáváním tvarohu nebo zakysané smetany do sladkého pečiva, zkusila použít smetanu i tady. Pečivo je vláčnější a jsem sama zvědavá, jaké bude zítra ráno. Protože se dost často ptáte, jaké je po zamražení, což vůbec netuším, protože nemrazím, zkusím jednu pletýnku dát do mrazáku a vyzkoušet.
Nicméně pečivo bylo i druhý den večer krásně měkké a ani nebylo třeba housky nahřívat v troubě.
První co si připravíme je zápara ze semínek. Záleží na tom co máte nebo nemáte rádi. U mě je základem mletý zlatý len, který díky své vlastnosti drží těsto u sebe
na záparu tedy budete potřebovat 80g semínek a 100g vody.
Pro vaši představu jsem dala tři lžícemletého zlatého lněného semínka a zbytek doplnila, tmavým lnem, chia semníky, slunečnicí, sezamem, mákem, vše zalila vařící vodou, přetáhla potravinovou folií a nechala celé dopoledne na lince.
dále bude třeba:
- 150g mouky Schar Mix B
- 100g universální směsi Adveni modré
- 50g universální směsi Adveni fialové
- 50g rýžové mouky polohrubé Adveni
- sáček sušeného droždí
- dvě lžičky prášku do pečiva
- lžička soli
- lžička chlebového koření
- tři lžíce zakysané smetany
- 260ml vody
- 30g oleje
Všechny suché ingredience včetně zápary promícháme, přidáme zakysanou smetanu, olej a vodu. Mixérem s hnětacím hákem propracujeme v kompaktní těsto a necháme pod potravinovou folií zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejeme na 240 stupňů. Kdo má troubu vybavenou párou, bude postupovat podle návodu dané trouby, kdo ne, dá na spodní rošt plech s vodou.
Těsto po vykynutí moc nepropracovávejte, jen lehce vytvarujte na pomoučené ploště do pramenů a tvarujte housky, pletýnky, potřete vodou, důkladně posymete. semínky. Na plech v troubě vylijeme litr vody (pozor, vyletí pára), troubu zavřeme a housky necháme asi 15 minut ještě odpočívat.
Rychle otevřeme troubu a vložíme plech s houskami. Pečeme 30 minut s parou, poté plech vyndáme a dopékáme na 200 stupňů dozlatova.
Necháme vychladnout na mřížce.