Vanilka a maliny, stejně nepřekonatelná kombinace jako maliny a čokoláda. U nás celkově maliny hrají prim. Když jsem naposledy objednávala tři vaničky, ani jsem nevěděla na co, strčila je do lednice a dnes zjistila, že už by tedy asi bylo načase s nimi něco provést nebo sníst. Děti tentokrát chuť neměli, v lednici otevřené mléko, zakysaná smetana, takže jsem zkusila narychlo nějaký hokus pokus a o výsledek se musím podělit.
Sladká chuť vanilkového pudinkového krému v kombinaci s nakyslými malinami, které jsem záměrně nedosladila, si opravdu sedla víc než skvěle.
Nejprve si připravíme těsto, které používám i na kremrole:
- 180 g mouky Schaer Mix B
- 140g másla
- 1/2 kelímeku zakysané smetany
- vajíčko
Všechny ingredience propracujte v hladké těsto, půjde to špatně, bude se ze začátku hodně lepit, ale zvládnete to. Klidně v půlce práce umyjte ruce a začněte s čistýma, půjde to lépe. Uložte do lednice a nechte minimálně dvě hodiny odpočívat a ztuhnout.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte dva pláty,potřete vajíčkem a pečte v troubě na 180 stupňů do zezlátnutí.
Nechte vychladnout a mezitím si připravte vanilkový krém:
- 500ml plnotučného mléka
- 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- 4 lžíce javorového sirupu (cukru, medu)
- 80g másla
Z mléka, sirupu (cukru), a vanilkového prášku uvaříme hustý pudink, ve kterém rozpustíme máslo. Důkladně promícháme, aby se tuk z másla smíchal s pudinkem. Ze začátku začne krém trochu hrudkovat, ale míchejte dál, dokud se nevytvoří hladký krém, který rovnoměrně naneste na jeden plát těsta.
Malinová vrstva:
- 750g rozmačkaných malin
- 4 lžíce vločkového agaru od firmy Sanfood
agar přiveťe k varu s trochou vody a vařte cca 3 minuty dokud se vločky nerozpustí a vmíchejte k malinovému pyré, pokud se vám bude zdát hodně kyselé, klidně doslaďte. Chviličku počkejte ať začne hmota tuhnout, naneste na vanilkový krém a na maliny položte druhý upečený plát.
Před krájením nechte ztuhnout v lednici