Tak opět jeden recept pro sdružené alergie nebo vegany – kokosky bez lepku, mléka a vajíček. Opět jsem v receptu využila kouzlo aquafaby. Kokosky nejsou sice tak zabarvené, jak jsme zvyklí u klasických kokosek z cukrárny, ale je to díky toho, že v receptu chybí právě vajíčko, konkrétně žloutek. Pokud by někomu vadila vizuální stránka, jde určitě použít přírodní barvivo z kurkumy, ale přijde mi to zbytečné.
na 5 kousků o průměru asi 7 cm:
Kokosky:
- 3 lžíce aquafaby
- 50g rýžového cukru (cukru, třinového cukru)
- 60 g jemně strouhaného kokosu
- lžíčka guarové gumy
- lžíce mouky Schaer Mix B
Aquafabu ušleháme s cukrem a guarovou gumou do pevného lesklého sněhu a zlehka vmícháme kokos a mouku. Na plech klademe lžící kopečky kokosek, které pečeme v troubě, nejprve 10 minut na 140 stupňů a dalších 30 minut na 120 stupňů.
Linecká kolečka:
- 100g tuku Alsan bio (Hera)
- 50g javorového sirupu
- kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
- 120 mouky Schaer Mix B
se surovin vytvoříme kompaktní těsto, která dáme alespoň na dvě hodiny uležet do lednice pro lepší manipulaci a vyvalování. Vykrájíme kolečka a pečeme dozlatova na 180 stupňů.
Krém:
- 4 lžíce aquafaby
- podle chuti sladidlo (já nesladila, čokoláda je sladká dost)
- 75g rozpuštěné čokolády
aquafabu ušleháme se sladidlem do pevného sněhu a zlehka vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Čokoládovou hmotu na chvíli uložte do lednice, bude se s ní lépe pracovat. Stačí cca 15 minut.
Nyní už zbývá pouze „sesadit“ vše dohromady. Na dokončení budeme ještě potřebovat malinovou nebo rybízovou marmeládu a rozpuštěnou čokoládu.
Na linecké kolečko cukrářským sáčkem nastříkáme z lednice vytaženou čokoládovou pěnu z aquafaby. Doprostřed krému naneseme marmeládu a přiklopíme upečenou vychladlou kokoskou. Kokosky přemístíme do lednice, aby krém dobře zatuhl a poté spodek zákusku máčíme v čokoládě, opět necháme zatuhnout v lednici.
Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, kokosky mají tendenci v kominaci s krémem vlhnout. Je možné kokosky i linecká kolečka upéct předem a uložit do plechové dózy a plnit těsně před podáváním.