Biskupský chlebíček u nás patří neodmyslitelně k velikonocům a vánocům. Letos jsem trochu tradici porušila, byla babka, ale v telefonu jsem objevila fotku chlebíčku bez lepku i mléka, aby mohli oba kluci, takže se o recept podělím. Doporučuji koupit kvalitní čokoládu na politý a dovnitř dát třeba kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru, ideálně v bio kvalitě.
- 120g tuku Alsan bio
- 100g mouky Schaer Mix B
- 50g rýžové mouky polohrubé
- 150g rýžového cukru (klasického cukru)
- 3 vajíčka
- citronová kůra z bio citronu nebo chemicky nešetřeného
- prášek do pečiva
- hrst mletých ořechů
- (rum)
- (kandované ovoce nebo kůra)
- čokoláda na polití
- plátky mandlí na nazdobeni
Vajíčka vyšleháme s cukrem a máslem do pěny. Přisypeme mouky s kypřícím práškem a ořechy, důkladně promícháme. Přidáme mleté ořechy, citronovou kůru, rum, případně kandované ovoce.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pečeme asi 30 minut, zkoušíme špejlí.
Po vychladnutí polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme plátky mandlí.