Další z chlebů, který by se dal nazvat „co dům dal“. Ani u klasických lepkových kváskových chlebů jsem se nějak extra nedržela receptů a většinou naházela do mísy vše, co mi přišlo pod ruce. V podstatě to dost často dělám i u bezlepkového pečení, akorát si to pak musím zapisovat a vážit, abych mohla zveřejnit recept.
- 600g aktivního kvásku (lžíčce kvásku, 300g vody, 300g mouky Schaer mix B)
- 150g bezlepkové mouky Schaer mix B
- 100g universální směsi modré Adveni
- 50g mouky teffové tmavé
- 15 g soli
- 40g lněného oleje
- lžíčka chlebového koření
- 270ml vody
- 3 lžíce mletého spařeného lněného semínka
- jedna větší vařená strouhaná brambora
- semínka dle vlastní chuti (slunečnicová, sezamová, hnědý len, zlatý len, chia, dýňová)
k aktivnímu kvásku, který jste si připravili minimálně 12 hodin předem, přidejte veškeré suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte odpočívat, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Následně propracujte na pomoučené ploše a nechte kynout v mísou vyložené a moukou vysypané ošatce na chleba.
Předehřejte troubu na maximum. Já peču v míse Emile Henry na chleba. Můžete použít sklokeramickou mísu, nebo zapařovat troubu pomocí plechu s vodou.
Mísu vložte do trouby hned při zapnutí a nechte nahřát. Jakmile chleba nakyne, odstraňte víko, vložte chleba, zakryjte a pečte na maximumu alespoň 30 minut.
Odkryjte a dopečte do požadované barvy.