Bezlepkový chléb se semínky bez přidání psylia

Další z chlebů, který by se dal nazvat „co dům dal“. Ani u klasických lepkových kváskových chlebů jsem se nějak extra nedržela receptů a většinou naházela do mísy vše, co mi přišlo pod ruce. V podstatě to dost často dělám i u bezlepkového pečení, akorát si to pak musím zapisovat a vážit, abych mohla zveřejnit recept.

  • 600g aktivního kvásku (lžíčce kvásku, 300g vody, 300g mouky Schaer mix B)
  • 150g bezlepkové mouky Schaer mix B
  • 100g universální směsi modré Adveni
  • 50g mouky teffové tmavé
  • 15 g soli
  • 40g lněného oleje
  • lžíčka chlebového koření
  • 270ml vody
  • 3 lžíce mletého spařeného lněného semínka
  • jedna větší vařená strouhaná brambora
  • semínka dle vlastní chuti (slunečnicová, sezamová, hnědý len, zlatý len, chia, dýňová)

k aktivnímu kvásku, který jste si připravili minimálně 12 hodin předem, přidejte veškeré suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte odpočívat, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Následně propracujte na pomoučené ploše a nechte kynout v mísou vyložené a moukou vysypané ošatce na chleba.

Předehřejte troubu na maximum. Já peču v míse Emile Henry na chleba. Můžete použít sklokeramickou mísu, nebo zapařovat troubu pomocí plechu s vodou.

Mísu vložte do trouby hned při zapnutí a nechte nahřát. Jakmile chleba nakyne, odstraňte víko, vložte chleba, zakryjte a pečte na maximumu alespoň 30 minut.

Odkryjte a dopečte do požadované barvy.

Bezlepkový kváskový chléb