Kdo by neznal tento moučník…Snad každá rodina ho vlastní nějakou podobu receptu a u nás to byl jednu dobu i nejoblíbenější synův koláč, když ještě mohl lepek.Já se přiznávám, že se mně s ním nikdy moc nechtělo dělat a nechávala jsem to na babičce a samosebou jsem ho podle syna ani lépe než babička neuměla. Teď jsem ale recept oprášila a převedla do bezlepkové a bezmléčné podoby a výsledek, myslím, slušný. Je trochu drobivější, ale rozhodně mu to na chuti nic neubralo.
Těsto:
- 300g mouky Schaer Mix B
- 100g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 2 žloutky
- 250g tuku Alsan bio
- prášek do pečiva
- 90g kokosového mletého cukru (cukru)
- 50 ml vody
jablečná náplň:
- kilo strouhaných jablek
- skořice
- sirup (cukr) dle sladkosti jablek
- trocha citronové šťávy
- 1-2 pudinky dle štavnatosti jablek
všechny suroviny na těsto zpracujeme a vyválíme dva pláty. Já válím na pečícím papíru, který pak následně přenesu na plech.
náplň si připravíme smícháním veškerých ingrediencí a navrstvíme na první plát. Na jablečnou vrstvu dáme druhou půlku těsta – můžeme dát souvislou vrstvu, nastrouhat, nebo udělat mřížku. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme cca na 200 stupňů do zezlátnutí.