Bezlepkové jablečné řezy

Kdo by neznal tento moučník…Snad každá rodina ho vlastní nějakou podobu receptu a u nás to byl jednu dobu i nejoblíbenější synův koláč, když ještě mohl lepek.Já se přiznávám, že se mně s ním nikdy moc nechtělo dělat a nechávala jsem to na babičce a samosebou jsem ho podle syna ani lépe než babička neuměla. Teď jsem ale recept oprášila a převedla do bezlepkové a bezmléčné podoby a výsledek, myslím, slušný. Je trochu drobivější, ale rozhodně mu to na chuti nic neubralo.

Těsto:

  • 300g mouky Schaer Mix B
  • 100g polohrubé mouky rýžové Adveni
  • 2 žloutky
  • 250g tuku Alsan bio
  • prášek do pečiva
  • 90g kokosového mletého cukru (cukru)
  • 50 ml vody

jablečná náplň:

  • kilo strouhaných jablek
  • skořice
  • sirup (cukr) dle sladkosti jablek
  • trocha citronové šťávy
  • 1-2 pudinky dle štavnatosti jablek

všechny suroviny na těsto zpracujeme a vyválíme dva pláty. Já válím na pečícím papíru, který pak následně přenesu na plech.

náplň si připravíme smícháním veškerých ingrediencí a navrstvíme na první plát. Na jablečnou vrstvu dáme druhou půlku těsta – můžeme dát souvislou vrstvu, nastrouhat, nebo udělat mřížku. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme cca na 200 stupňů do zezlátnutí.

jablečné bezlepkové řezy