Hit poslední doby, ani donut ani croissant, ale cronut. Manžel, protože nejsem celiak, mi pravidelně vozí klasické lepkové, ale syn začal poslední dobou pokukovat, cože to vlastně jím. Takže bojovka na následujících pár dní byla jasná. Tímto děkuji Maskrnici za její recept na kváskové croissanty z pšeničné mouky, z něhož jsem vycházela. Letní počasí kvásku vyloženě svědčí, takže jsem byla sama překvapena z výsledku a trochu se proklínala, že jsem neudělala víc a neumotala nějaké croissanty.
omlaďte kvásek z lednice
- 20g kvásku
- 80g mouky schaer mix B
- 80g vody
po 12ti hodinách:
- 20g omlazeného kvásku
- 20g cukru
- 80g mouky Schaer mix B
- 80 g vody
necháme zdvojnásobit objem cca 12 hodin a přidejte:
- 370g mouky Schaer mix B
- 200 ml vody
- 20g změklého másla
- 100g cukru
- špetka soli
- vajíčko
vypracujeme nelepivé pružné těsto, které dáme minimálně na jednu hodinu do lednice a připravíme si máslo.
Přesný postup croissantového těsta najdete tady https://lateta.cz/2019/01/26/kvaskove-bezlepkove-crossanty/
250 g másla vyválíme do čtverce cca 20×20 cm a také dáme ještě chvilku zchladit.
Po hodině vyválejte z těsta větší čtverec, co kterého zabalíte jako do obálky čtverec másla
Teď rozválíme na podlouhlý plát, kratší strany zarovnejte tím, že seříznete a složte jako knihu. kratší kraje směrem do středu a pak k sobě.
V tuto chvílí dáme na hodinu odpočinout do lednice, můžete klidně i na dýl, ničemu to neublíží.
Po hodině vytáhneme a opět vyválíme plát, tentokrát přeložíme na třikrát, jako když skládáme papír do polodlouhé obálky a opět lednice na hodinu.
V tuto chvíli vyválejte plát cca asi 1,5 cm vysoký a skleničkou vykrájte kruhy, do každého kruhu ještě menším tvořítkem vykrojte dírku. Zbytky ponechte taky.
přendejte na plech, překryjte igelitovým sáčkem a nechte cca 10-12 minut kynout.
Smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran. Dejte pozor, aby nebyl olej hodně rozpálený – cronuty by se rychle připálily a uvnitř zůstaly nedosmažené.
Přendáváme na ubrousek abychom se zbavili přebytečného tuku.
Můžeme obalovat v cukru se skořicí, nebo plnit libovolnou náplní – já plnila mascarpone s jahodami.