Určitě znáte situace, kdy začnete vařit a absolutně nic se nedaří. Přesně takhle vznikl tento koláč. Měla jsem jasnou představu jak chci aby vypadal a dopadlo to úplně jinak, chvíli jsem dokonce váhala, že poletí rovnou do koše.
Ve finále to je podle mě, jeden z chuťově nejpovedenějších raw dezertů, které jsem zatím dělala.
Recept je na formu o průměru 28cm s vyndávacím dnem. Nicméně doporučuji formu bez vroubků pro lepší manipulaci.
Korpus:
- 200g loupaných madlí
- 12 vypeckovaných datlí
- 5 lžic kakaa
- na případné doslazení javorový sirup
všechny ingredience dejte do výkonného food procesoru a rozmixujte na kompatní hmotu. Vůbec nemusíte na jemno, stačí do doby, než začne hmota lepit. Poté namačkejte do formy.
Jahodové pyré:
- 1/2 kila jahod
- tři lžíce chia semínek
- agáve, javorový sirup na případné doslazení
Jahody rozmixujte se semínky na pyré a případně doslaďte. Klidně i víc, protože citronová vrstva bude kyselejší.
Citronový krém:
- 300g kešu ořechů
- 100ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 100ml agáve sirupu
- 100ml kokosového oleje bez vůně
- pět lžíc rozpuštěného kakaového másla.
Opět jak známe z ostatních raw dezertů, vložit do mixéru a rozmixovat v naprosto hladký krém.
Teď přichází ta nejzáludnější část. lžicí nanášejte na jahodové pyré citronový krém. zatím se nesnažte nějak spojovat v jednolitou vrstvu, nepůjde to. Teprve, když máte všechen krém víceméně rozmístěný, vezměte hladkou dortovou stěrku a začněte plynulým tahem spojovat citronový krém. Půjde to celkem dobře, ale bude vám vylézat šťáva z jahodového pyré.
jakmile získáte rovný povrch, umístěte cca na dvě hodiny do mrazničky, klidně i 3-4. Pak přemístěte do lednice a nechte přes noc proležet.
Dozdobte jahodami, citronem, mátou…