Prý udajně moučník ruských židů. Zda je to pravda nebo ne, jsem zas tak nepátrala, použila mé oblíbené těsto na briošky, které jsem vytunila tvarohem, abych bezlepkovou variantu obohatila o trochu bílkovin a kvůli dětem nepoužila rum. S těstem se docela dobře pracovalo, jediný zádrhel byl při přenášení do formy na biskupský chlebíček, jak všichni víme, bezlepkové těsto má tendenci se trhat, ale povedlo se.
- 30g čerstvého droždí
- lžíce sirupu agáve
- 150g vody
- 375 g mouky Schaer mix B
- 100g sirupu agáve
- 70g rozpuštěného másla
- 125 g tvarohu v kostce
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- lžíčka kypřícího prášku
náplň:
- 100g másla
- 100g kokosového cukru
- dvě lžíce kakaa
- čokoláda bez cukru
- nasekané vlašské ořechy
Nejprve si zadělejte z droždí, trochy vody, lžíčky agáve a lžíce mouky kvásek. Jakmile začne bublat, přidejte ostatní suroviny a zpracujte v hladké těsto.
Mezi tím si připravíme náplň. Rozpusťte máslo, přidejte pomletý kokosový kokosový cukr a kakao. Posekejte čokoládu a vlašské ořechy
Nechte odpočívat do zdvojnásobení objemu, přeneste na pomoučenou pracovní desku a důkladně propracujte.
Těsto vyválejte na plát, který potřete kakaovou náplní a posypte sekanou čokoládou a ořechy. Zaviňte, podélně rozřízněte a řezné strany otočte nahoru. Opatrně spleťte taky, aby řez byl vždy směrem vzhůru.
Srazte strany na velikost formy biskupského chlebíčku, kterou vyložte pečícím papírem. Opatrně přeneste a nechte cca 15 minut odpočívat.
Pečte v rozpálené troubě na 180 stupňů zhruba 45 minut a vyzkoušejte špejlí.