Není nad to, když si večer zaděláte kvásek na chleba a ráno zjistíte, že nemáte len, nemáte sezam a nemáte mouku, ze které jste chtěli chleba dělat. Takže nastává čas pro improvizaci a vy vůbec netušíte, jestli se to povede a jak moc bude finální výsledek jedlý. Strašně nerada přidávám psyllium a právě vždycky jistím konzistenci zlatým lnem. Teď byly po ruce pouze chia semínka, ale svou úlohu splnily dobře.
- 600g aktivního kvásku, připraveného minimálně 12 hodin předem
- 150 mouky Schaer mix B
- 150g směsi Adveni modré
- 2 lžíce chia semínek mletých a spařených horkou vodou
- 80g slunečnicového semínka (část jsem namlela v kafe mlýnku) + něco navíc na posypání chleba
- 13 g soli
- lžička chlebového koření
- 30g slunečnicového oleje
- 300ml vody
A opět nám všem zcela známý postup. Ke kvásku přidáme všechny ingredience a důkladně propracujeme.
Necháme na kuchyňské lince odpočívat v míse zakryté potravinovou folií, dokud těsto nezačne pracovat. Jakmile se nám objem zvětší asi o polovinu, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme bochník.
Já tentokrát použila formu na biskupský chlebíček. Vyložíme pečícím papírem a těsto vložíme do formy. Vrch těsta posypeme slunečnicovými semínky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Zhruba po dvou hodinách bude chléb připraven na pečení. Počítejte s tím a rozpalte troubu na 240 stupňů. Bude se péci s párou, takže kdo má parní pečení součástí trouby není třeba řešit, kdo ne, na spodní rošt dá plech.
Těsně před pečením vylijeme na plech půl litru vody.
Chleba i s formou dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut na 240 stupňů, 20 minut na 200 stupňů a poté chleba vyndáme z formy, odstraníme papír a ještě dopékám do požadované barvy.