Slunečnicový chléb

Není nad to, když si večer zaděláte kvásek na chleba a ráno zjistíte, že nemáte len, nemáte sezam a nemáte mouku, ze které jste chtěli chleba dělat. Takže nastává čas pro improvizaci a vy vůbec netušíte, jestli se to povede a jak moc bude finální výsledek jedlý. Strašně nerada přidávám psyllium a právě vždycky jistím konzistenci zlatým lnem. Teď byly po ruce pouze chia semínka, ale svou úlohu splnily dobře.

  • 600g aktivního kvásku, připraveného minimálně 12 hodin předem
  • 150 mouky Schaer mix B
  • 150g směsi Adveni modré
  • 2 lžíce chia semínek mletých a spařených horkou vodou
  • 80g slunečnicového semínka (část jsem namlela v kafe mlýnku) + něco navíc na posypání chleba
  • 13 g soli
  • lžička chlebového koření
  • 30g slunečnicového oleje
  • 300ml vody

A opět nám všem zcela známý postup. Ke kvásku přidáme všechny ingredience a důkladně propracujeme.

Necháme na kuchyňské lince odpočívat v míse zakryté potravinovou folií, dokud těsto nezačne pracovat. Jakmile se nám objem zvětší asi o polovinu, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme bochník.

Já tentokrát použila formu na biskupský chlebíček. Vyložíme pečícím papírem a těsto vložíme do formy. Vrch těsta posypeme slunečnicovými semínky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Zhruba po dvou hodinách bude chléb připraven na pečení. Počítejte s tím a rozpalte troubu na 240 stupňů. Bude se péci s párou, takže kdo má parní pečení součástí trouby není třeba řešit, kdo ne, na spodní rošt dá plech.

Těsně před pečením vylijeme na plech půl litru vody.

Chleba i s formou dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut na 240 stupňů, 20 minut na 200 stupňů a poté chleba vyndáme z formy, odstraníme papír a ještě dopékám do požadované barvy.

bezlepkový slunečnicový chléb