Další hlavní chod laděný chutí Itálie. Vařím ho s různými obměnami už hodně dlouho a tentokrát si v něm našla svoje místo vepřová panenka. Pro ty, kteří mají rádi pikantní jídla, mohou zamíchat i jednu posekanou chilli papričku.
Důležitým aspektem, aby se rizoto opravdu povedlo je kvalitní rýže, určená právě na rizoto, hlavně prosím nedělat z klasické bílé rýže.
- vepřová panenka pokrájená na kostky
- hrnek rýže na rizoto
- 200g pokrájené pancetty
- sůl
- pepř
- 400g pokrájených rajčat
- 1/2 litru kuřecího vývaru
- voda
- cibule
- bazalka
- 50g parmazan
Pokrájejete panenku na kostky, opepřete, osolte a osmažte ze všech stran na pánvi. Podlijte vodou a půl hodiny ještě poduste.
Cibuli pokrájejte na drobno, osmažte na oleji dozlatova a přidejte na kostičky pokrájená rajčata, osolte a opepřete. Duste do měkka a poté rajčata rozmačkejte vidličkou.
Do rajčatové omáčky přisypte hrnek rýže a podlijte kuřecím vývarem, přidejte podušenou panenku a vylejte do ní i výpek.
Za občasného míchání vařte, dokud rýže nezměkne. V případě potřeby podlévejte vodou. Nakonec vmíchejte opečenou pancettu a hrst strouhaného parmazánu a důkladně promíchejte. Kdo chce může v průběhu vaření přidat pokrájenou chilli papričku, jak už jsem zmiňovala v úvodu.
Servírujeme posypané parmazánem a bazalkou.