Smetana je v mé kuchyni po přechod na bezlepkové vaření a pečení neodmyslitelným pomocníkem, který dodává hlavně pečivu neskutečnou vláčnost a jemnost, stejně tak jako tvaroh. Protože pomalu s mladším synem najíždíme na zařazování mléčných výrobku a smetanu toleruje naprosto bez problémů, zkusila jsem ji zapracovat do rychlých koblížků bez nutnosti kynutí.
- kelímek vysokoprocentní zakysané smetany zn. Kunín
- 2 vajíčka
- 50ml sirupu agáve
- jeden kypřící prášek
- 120g mouky Schaer mix B
- 70g rýžové polohrubé mouky Adveni
Do mísy vyklopte zakysanou smetanu, do které zašlehejte obě vajíčka. Přidejte sirup a znovu prošlehejte.
Nakonec do těsta, vmíchejte obě mouky s práškem do pečiva a nechte chvíli odležet.
Na sporáku rozpalte olej. Pozor, určitě nenechávejte na vyšším stupni, já smažila na středním, protože pak se koblížky usmaží jen na povrchu a uvnitř zůstanou nedodělané.
Těsto je relativně řídké, takže na tvarování použijte dvě lžíce a koblížky spouštějte do oleje přímo ze lžíce. Smažte z obou stran.
Podávejte polité čokoládou, sypané kokosem a dozdobené ovocem.