Knedlík byla první věc v bezlepkovém vaření/pečení, která se mi po sérii opravdu nevydařených pokusů, podařila naprosto na jedničku. Přišlo to v době, kdy jsem už těžce začala propadat depresi, co vlastně budeme jíst a právě knedlík se stal takovou první vlaštovkou, když už jsem to fakt chtěla vzdát, vykašlat se na to a nakoupit polotovary.
Dlouhou dobu jsem ho vařila ve vodě, ale když jsem vyklízela starý byt, narazila jsem na parní hrnec, který jsme koupili před osmi lety a byl ještě nevybalený. Naprosto jsem mu při přípravě knedlíků propadla. Ale recept funguje v obou případech.
na tři menší knedlíky:
- 300g mouky Schaer mix B
- 1 vejce
- lžíčka soli
- 20ml oleje
- 230ml vody
- hrst pohankových pukanců nebo pokrájená houska
- 1/3 balíčku čerstvého droždí
Mouku, sůl, droždí promíchejte důkladně v míse a následně přidejte vejce, vodu a olej. Vypracujte hladké těsto, ideálně ručním mixérem s hnětacím hákem a nakonec vmíchejte pohankové pukance.
Nechte těsto odpočívat na teplém místě, zakryté potravinovou folií, dokud nenabude a nezdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučené ploše vytvarujte nejprve dva knedlíky (zbytek těsta nechte v míse), nechte cca 5 minut odpočívat a následně přemístěte nad páru a zakryté napařujte cca 20 minut.
Nebo vařte ve vodě z každé strany 7 minut.
Po vyndání ihned propíchejte na několika místech špejlí.
Se zbytkem těsta pracujte stejně jako u předchozích knedlíků.
Z těsta dělejte pouze tolik knedlíků, kolik se vám jich vejde najednou do parního hrnce nebo nádoby, kde budete napařovat. Bezlepkové těsto má tendenci strašně rychle překynout a poslední knedlíky by nebyly vzhledově nic moc.