na formu o průměru 18cm
Zásoby borůvek se tenčí rychleji než jsem čekala a to jsem zdaleka nevyzkoušela všechno co jsem měla v plánu. Včera večer jsem zjistila, že v lednici zcela bezprizorně stojí mascarpone, kterému se blíží datum spotřeby. Dlouhou dobu jsem se mu v dezertech vyhýbala a teprve teď odhalila jeho kouzlo.
Korpus:
- jedno vajíčko
- 30g sladidla
- 60g mouky schaer mix B
- lžíčka kypřícího prášku
- dvě lžíce smetany ke šlehání
- lžíce oleje
Vejce ušlehejte se sladidlem a olejem do husté pěny, zamíchejte mouku s kypřícím práškem a nechte chvilku odstát. Poté přimíchejte smetanu a pečte na 180 stupňů cca 15 minut.
Hrníček borůvek rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto, abyste zbavili slupek a semínek. Pokud potřebujete doslaďte.
Krém:
- polovina propasírovaných borůvek
- šlehačka ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- 250g mascarpone
- sladidlo pokud je třeba
Nejprve vyšlehejte do tuha šlehačku se ztužovačem. V druhé míse rychle prošlehejte mascarpone a přilijte borůvkovou směs. Mascarpone dost zřídne, ale nebojte, šlehačka se ztužovačem to udrží.
Teď rychle zašlehejte hmotu z mascarpone do šlehačky a naneste na vychladlý upečený korpus.
Vrch krému bohatě posypte borůvkami a dejte na dvě hodiny chladit.
Borůvkové želé:
- druhá polovina propasírovaných borůvek (cca 200ml, pokud máte méně, dolijte vodou)
- 1,5 lžíce vločkového agaru od firmy Sanfood
- sladidlo
Tady doporučuji borůvky lehce osladit, protože projdou varem a budou kyselkavější.
Borůvkové pyré tedy přiveďte k varu a vmíchejte agar. Nechte asi minutu provařit a odstavte.
Jakmile hmota vychladne, nalijte opatrně na dort. Nelekejte se, že je hmota hodně tekutá, v lednici zatuhne a bude se dát krásně krájet.