V pátek v pět navečer věta: „Mami upeč prosím bagety. “ Tak strašně se mi nechtělo, ale co bych pro něho neudělala, že? Jenže při pohledu do skříně jsem zjistila, že to opravdu budou bagety „co dům dal“, protože polovina sáčků s moukami zely prázdnotou.
Ale z vlastní zkušenosti vím, že právě takovéto akce, kdy do mísy sypete jednu mouku za druhou, z trouby většinou vytáhnete poměrně ucházející výsledek a ani tentokrát to nedopadlo vůbec špatně.
Základem je zápara ze semínek, která je osvědčená už z klasického lepkového pečení, kterou si však některé bezlepkové foodblogerky dost často přivlastňují. Pravdou je, že poslední dobou to některým začíná dost přerůstat přes hlavu a začínají dost nepříjemné útoky, ohledně údajných krádeží receptů, nazývání lidí zloději atd.
Takže pokud bude recept podobný něčemu, co jste už dělali, tak se předem omlouvám, ale fakt po každém sepsání receptu nehodlám projíždět Google, jestli už tady něco podobného není …
Na dvě bagetky:
- 130g mouky Schaer Mix B
- 140g mouky Adveni směs universální modrá
- 50g pohankové mouky
- 70g teffové mouky tmavé
- lžíce javorového sirupu
- lžíčka soli
- lžíčka drceného kmínu
- 30g slunečnicového oleje
- 300ml vody
- lžíčka kypřícího prášku
- jedno sušené droždí Noli
Zápara:
- dvě lžíce mletého lněného zlatého semínka
- dvě lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce tmavého lněného semínka
- 2 lžíce máku
Nejprve připravte semínka – naspyte do mísy a zalijte vařící vodou tak, aby hladina vody byla těsně nad nimi a nechte asi hodinu odstát.
Mouky a všechny ostatní suroviny vsypte do mísy a důkladně promíchejte. postupně přidejte tekuté suroviny, vysypte záparu se semínky a vypracujte hladké těsto., které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozpalte na 250 stupňů a vložte do ní formu na bagety i s víkem. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé na pomoučené ploše vytvarujte bagety, které ideálně ve formě na kynutí baget nechte cca 10 minut odpočívat. Pokud formu nemáte, můžete si pomoci třemi utěrkami, které svinete do ruliček, dáte v menších rozestupech vedle sebe a bagety uložíte mezi ně.
Cca po deseti minutách přeneste bagety do trouby a pečte ve formě cca 25 minut. Následně oddělejte víko a dopékejte do požadované barvy. Po vytažení nechte vychladnout na mřížce.