Obrácený švestkový koláč se zakysanou smetanou

Celkem profláknutý recept, který bloudí po internetu už roky a ke kterému jsem se odhodlávala hodně dlouho, protože mi bylo jasné, že ho budu jíst možná sama. Švestky u nás do dezertů, kromě povidel nejsou zrovna populární. Ale včera jsem se k němu konečně odhodlala, tedy pouze jsem se inspirovala, protože těsto jsem použila jiné a švestky jsem nesladila cukrem, ale sirupem.

na dortovou formu o průměru 20cm:

  • přepůlené a vypeckované švestky
  • javorový sirup (cukr)

Nejprve si připravíme tuto vrstvu, kdy přepůlené švestky dáme řeznou stranou dolů do dortové formy a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po deseti minutách zalijte javorovým sirupem (množství podle sladkosti švestek) a nechte zkaramelizovat cca ještě 10 minut.

Mezitím připravíme těsto:

  • 2 vajíčka
  • 100g sladidla (cukru, rýžový cukr, třtinový cukr)
  • 120ml smetany na šlehání
  • citronová kůra
  • 100g mouky Schaer mix B
  • 30g rýžové polohrubé Adveni
  • 20g Schaer Mix C
  • 3/4 prášku do pečiva
  • lžíce kakaa

Vajíčka vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte smetanu, citronovou kůru a ještě prošlehejte znovu, dokud se smetana a vaječná směs nespojí.

V druhé míse důkladně promíchejte všechny suché ingredience kromě kakaa a začněte zašlehávat do tekuté směsi.

Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu obarvěte lžicí kakaa. Pokud se vám těsto bude zdát tuhé, rozřeďte trouchou smetany.

Vytáhněte dortovou formu se švestkami z trouby, nalijte světlé těsto a na světlé těsto nalijte kakaové.

Vraťte do trouby a pečte cca 30 minut, pro jistotu zkoušejte špejlí. Vytáhněte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout.

Po vychladnutí smíchejte 2 kelímky zakysané smetany s medem nebo cukrem, důkladně rozmíchejte.

Po vychladnutí koláč z formy vyklopte – švestková vrstva bude nahoře, kolem koláče vraťte ráfek z dortové formy a naneste zakysanou smetanu, kterou posypte kakaovým práškem. Dejte alespoň na tři hodiny do lednice.

Bezlepkový švestkový koláč