Podzim začíná vystrkovat růžky a je čas na polévky, které dodají nejen energii, ale také skvěle zahřejí. Tato kombinace nebude asi úplně vhodná pro děti, je v ní chilli paprička, ale pokud chcete, určitě můžete vynechat. Na závěr je na Vás, jestli z polévky uděláte vyloženě veganskou variantu, kdy na zjemnění použijete kokosovou smetanu a nebo sáhnete po smetaně klasické a zůstanete pouze u vegetariánské verze.
Cca na 4 porce
- půlka cibule
- stroužek česnek
- větší brambora
- větší batáta
- 2 větší červené masité papriky
- 1 chilli paprička
- sůl
- pepř
- voda
Nejprve okrájejte brambor s batátou na malé kostičky. Na oleji začněte restovat cibulku a asi po třech minutách přidejte na plátky pokrájený česnek.
Po minutě přidejte brambor a batátu, zarestujte společně, osolte a zalijte teplou vodou tak, aby byla zelenina ponořena a duste do měkka.
Obě papriky rozřízněte, odstraňte semínka, potřete olejem a dejte péct do trouby. Jakmile začnou hnědnout a změknou, vyndejte na talíř a zakryjte alobalem, aby se odloučila slupka.
Po chvíli papriky odkryjte, nechte lehce vychladnout a oloupejte. Pokrájejte cihlli papričku a vše přidejte k vařené zelenině.
Tyčovým mixérem rozmixujte v hladký krém, a dořeďte do požadované konzistence vodou a smetanou.