Ráno jsem objevila pár skomírajících hrušek, takže úkol na dopoledne byl jasný. Vytvořit z nich něco jednoduchého, rychlého a samosebou dobrého. Nikdy jsem hrušky do pečení nepoužila, takže jsem vůbec netušila, co bych od koláče měla vůbec očekávat. Vzhledem k tomu, že jsme měli naplánovanou cestu, tak lednice docela zela prázdnotou a moc věcí tam ani nebylo, spíš jen zbytky. Ale tak myslím, že mise byla splněna úspěšně a určitě budu opakovat.
koláčová forma o průměru 24 cm
spodní linecká vrstva:
- 100g másla
- 1 vejce
- kůra z jednoho chemicky neočištěného citronu
- 80g mandlové mouky
- 80g rýžové mouky hladké
- 60g mouky Schaer mix B
- 50g rýžového cukru (cukru)
Ze začátku musím upozornit, že je strašný rozdíl v použitých máslech. Kupuji německé bio máslo a na něho se musí dát více mouky. Pokud budete používat klasické české máslo, začněte s menším množstvím mouky a případně postupně přidávejte.
Ze surovin vypracujte klasicky linecké těsto, které byste měli na chvíli uložit do lednice. Ale jak jsem psala v úvodu, nebyl čas, takže jsem ho hned vmačkala do formy.
Pudinková vrstva s hruškami
- tři větší, oloupané a na plátky nakrájené hrušky
- 200ml 40% smetany ke šlehání
- 150g řeckého jogurtu
- sladidlo dle chuti
- sáček vanilkového pudinku
- vajíčko
- špetka skořice na posypání
Smetanu, jogurt, pudinkový prášek, sladidlo a vajíčko vymíchejte v hladký krém, který nalijte do formy na linecký koláč. Do krému naskládejte pokrájené hrušky a lehce posypte skořicí.
Pečeme na 180 stupňů, dokud kraje koláče nebudou lehce hnědé a střed koláče nebude pohyblivý.