Čokoládový cheesecake

Tentkorát snad udělám radost všem čokoholikům a čokomilům, bohužel asi nepotěším ty, kdo má alergii na mléčnou bílkovinu, ale prostě jsem musela. Strašně dlouho jsem měla chuť na něco v tomto stylu a veganské náhražky bohužel mé chutě neuspokojily. Takže tentokrát opravdu pravé mascarpone, krémový sýr a v základu máslo. Výsledek je naprosto úžasný. Původní recept je ze stránek BAKERBYNATURE, převedený do bezlepkové podoby, bez rafinovaného cukru a s několika menšími úpravami.

Nerada používám do jakýchkoliv základů kupované sušenky, v podstatě nemám vůbec ráda tyhle vychytávky, které sice ušetří čas, ale prostě mi to nechutná.

Korpus na formu 22cm:

  • 100g rozpuštěného másla
  • 125g mouky Schaer mix B
  • 60g mletého kokosového cukru
  • lžíce kakaa

Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké těsto, které namačkáme do připravené dortové formy a odložíme stranou.

Na krém:

  • 500g krémového sýra Philadelphia
  • 500g mascarpone
  • 100g rozpuštěné čokolády dle vlastního výběru
  • lžíčka mleté vanilky
  • 3 vajíčka
  • 2 žloutky
  • hrnek mletého kokosového cukru

Nejprve v míse prošleháme mascarpone se sýrem, přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání.

Za stálého šlehání pomalu přiléváme rozpuštěnou čokoládu, zamixujeme vanilku a důkladně všechny vajíčka.

Vzniklou hmotu nalijeme na odložený korpus.

Připravíme si větší formu, kterou do 1/3 naplníme vodou a do ní vložíme formu s cheesecakem. Pečeme hodinu na 180 stupňů. poté troubu vypneme a dort necháme ještě 45 minut odstát.

Vyndáme z trouby, necháme vystydnout a uložíme přes noc do lednice. Druhý den vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou, ve které pro lepší krájení rozmícháme dvě lžíce zakysané smetany.

Bezlepkový cheesecake