Víte co mě děsně nebaví? Ke každému receptu vymýšlet nějaký úvod – nějakou omáčku, která se vám zobrazí na úvodní stránce. Nejraději bych tam naházela rovnou recept, jenže to pak vypadá děsně neesteticky, rozházeně a prostě z mého pohledu hrozně, protože já jsem strašný estét. Ale někdy prostě nevím co k tomu napsat, zrovna jako teď. Takže jsem se tu hezky vypovídala, respektive vypsala a pojďme k samotnému receptu 😀
Na tři koláče:
- 300g mouky Schaer mix B
- 150g mouky Adveni rýžové polohrubé
- 100ml rozpuštěného másla
- 50 g sladidla
- 2 žloutky
- 250ml mléko
- balíček sušeného droždí Noli
- lžíčka prášku do pečiva
- jeden žloutek na potření
- povidla
- mák
- tvaroh
V míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vajíčka, mléko a máslo a vypracujete hladké těsto, které odložte stranou a nechte pod utěrkou zvojnásobit jeho objem.
Mezitím připravte náplně, všichni podle své chuti, každý preferuje jinak. Já mám povidla domácí a už nijak nedochucuji a rovnou je nanesu na koláč.
Mletý mák svařím s mlékem a sladidlem a nechám zhoustnout, někdo zahušťuje perníkem, piškotama, ale já to nechám na sporáku prostě zhoustnout a zahuštění není třeba.
Kostku tvarohu rozředím lehce mlékem, dosladím a vmíchám jedno vajíčko.
Těsto nám zatím nakynulo a odebereme z mísy první třetinu, kterou důkladně zpracujeme na pomoučené ploše a vyválíme do kruhu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukama ještě dotvarujeme. Snažíme se těsto prsty roztáhnout do kruhu tak, aby bylo těsto hodně tenké a okraj lehce zvednutý, aby nevytékala náplň ven.
Na takto připravené těsto naneseme náplně dle vlastní fantazie, některé můžete ještě posypat drobenkou z polohrubé mouky nebo mandlové mouky. Okraje potřeme žloutkem.
Pečeme na 200 stupňů, čas si určete podle trouby. Já pekla cca 20 minut do zezlátnutí okrajů.
Zhruba po deseti minutách si můžete připravit stejným způsobem druhý koláč a pak třetí.
Doporučuji dělat koláče takto postupně.