Chlebíčky u nás doma zas až tak neletí. Děti ty je nejedí vůbec, takže je připravuji opravdu velmi málo. Už loni na Silvestra jsem zkoušela bezlepkovou veku, která byla z mého pohledu hodně dobrá, ale pořád tam bylo takové malé ALE. Takže jsem si dnes trochu pohrála s poměrem ingrediencí a misi mohu považovat za splněnou.
Pokud nemůžete mléko, nahraďte máslo rostlinným olejem a mléko vodou. Pokud však mléčná bílkovina nebo laktóza nedělá problém, určitě dejte mléčné výrobky. Výsledek bude vláčnější.
- 350g mouky Schaer mix B
- 150g mouky Adveny rýžové polohrubé
- 50g rozpuštěného másla (kdo nemůže dá olej)
- 300ml vody
- 150ml mléka (kdo nemůže dá 450ml vody)
- lžíčka soli
- balíček sušeného droždí Noli
- lžíčka kypřícího prášku
- vajíčko na potření
v míse promíchejte sypké suroviny, přilijte vodu, mléko a povolené máslo a vypracujte vláčné hladké těsto, které nechtě kynout na teplém místě.
Troubu rozpalte na 230 stupňů a pokud nemáte troubu s párou, na spodní rošt dejte plech.
Z těsta bude jedna větší nebo dvě menší veky. Podle toho propracujte těsto na pomoučené pracovní desce, vyválejte do obdélníku o tloušťce asi 1,5 cm a strolujte do tvaru veky.
Dejte na plech vyložný pečícím papírem. Do trouby na plech nalijte cca litr vody. Veku potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte dokud nebude povrch lehce nazlátlý.