Tentokrát recept na bezlepkové a bezmléčné linecké cukroví. Nehledejte v tom žádnou složitost. Na linecké cukroví se mi osvědčil klasický recept v poměru surovin 1:2:3 – cukr – máslo – mouka. A právě v tomto spočívá kouzlo i tohoto receptu, kde je máslo zaměněno za tuk Alsan bio. Nepopírám, že máslo je máslo, ale když máte alergii na mléčnou bílkovinu, moc toho nezmůžete…
- 125g cukru moučka (rýžový, třtinový, klasický bílý)
- 250g tuku Alsan bio
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 175g mouky rýžové hladké Adveni
- 200g mouky Schaer Mix B
- jeden žloutek
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte přes noc do lednice.
Druhý den po vyzažení, hlídejte teplotu těsta a nenechte povolit úplně. Tuk je konzistenčně jiný než máslo a lépe se s ním pracuje když není úplně povolený.
Na podsypávání je asi nejlepší rýžová mouka.
Těsto rozdělte na několik dílků a vykrajujte požadované tvary, zbytky těsta vždy zapracujte do následující várky, kterou budete vyvalovat.
Pečeme na 180 stupňů do zezlátnutí.