Kváskové pečivo u nás letí už skoro sedm let. Od té doby co jsem si založila svůj ještě tehdy žitný kvásek, tak peču celkem pravidelně a intenzitu jsem zvýšila poslední dobou, když jsme museli přejít na bezlepkovou dietu. Variant je nespočetně a je mi jasné, že škvarky u dětí ani manžela úspěch mít nebudou a budu to do sebe statečně tlačit sama, ale nevadí. Já škvarky moc ráda…
Nerada mrazím, takže opravdu peču tak, aby se to snědlo pokud možno čerstvé, ale u kváskového pečiva jsem nezaznamenala nějaké extrémní tvrdnutí, takže chleby vydrží dva tři dny výborné a pak se prostě snědí.
Recept je na čtyři bochánky, vzala jsem polovinu rozkvasu, který jsem měla připravený na oblíbené bagety s olivami a sušenými rajčaty, které naleznete zde
Na 4 bochánky:
- 100 g rozkvasu z předchozího dne
- 50g mouky schaer mix B
- 50g Adveni universální směs modrá
- půl lžičky soli
- půl lžičky chlebového koření
- 2 lžíce mletých spařených lněných semínek
- 20g rozpuštěného sádla
- hrst škvarků
- 100ml vody
Vše kromě škvarků vypracujeme v hladké těsto, do kterého následně zapracujeme škvarky a necháme v míse kynout cca 4 hodiny.
Na pracovní ploše vypracujeme bochánky, těsto je řídší, tak je třeba více pomoučit.
Každý bochánek zploštíme na placku a zamáčkneme do něho ještě pár škvarků.
Rozehřejeme si troubu na maximum a pokud nemáme troubu se zapařováním, na spodní rošt dáme plech s litrem vody.
Zhruba po hodině potřeme bochánky vodou, posypeme solí, kmínem a přemístíme do trouby, kde pečeme do zlatova. Pokud máte troubu se zapařováním, postupujte při zapařování podle návodu daného typu.