Letos jsem si chtěla zamrazit pár švestek na pečení v zimě. Dopadlo to tak, že mám mrazák nabušený borůvkami a švestku ani jednu, takže je možná čas, začít to pomalu likvidovat. Ale pokud máte další bobulovité plody, jako ostružiny nebo maliny, určitě neváhejte a použijte i je. Myslím, že kombinace pudinku a malin bude také stát za to.
cca na 12 šneků:
- půl kostky bezlepkového droždí
- 150ml mléka
- 30ml rozpuštěného másla
- půl kelímku tučné zakysané smetany – cca 100g
- 250g mouky Schaer Mix B
- 90g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 100g sladidla (cukr, třtinový cukr, kokosový mletý cukr, rýžový cukr)
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
Z 50 ml mléka, droždí, trochu cukru a mouky nechte vzejít kvásek, Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které v míse přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Mezitím si připravte pudinkovou náplň:
- 350ml mléka
- 4 lžíce sladidla (cukr, sirup)
- balíček vanilkového pudinkového prášku
Z ingrediencí uvařte pudink obvyklým způsobem, přetáhněte povrch ještě teplého pudinku potravinovou folií a nechte vychladnout.
Po vykynutí propracujte těsto na pomoučené ploše a rozválejte do obdélníku cca 20×30 cm. a potřete pudinkovou náplní, kterou posypejte mraženými borůvkami.
stočte do rolády a rozkrájejte na šneky, které umístěte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
Na spodní rošt trouby dejte plech, na který vylijte vodu, rozpalte na 240 stupňů a nechte troubu zapařit.
Šneky nechte cca 15 minut odpočívat a poté je vložíme do vyhřáté, zapařené trouby.
Pečte do zezlátnutí.