Opět jeden bábovkový post. Jak už jsem psala několikrát, u dětí bábovky prostě letí a letět asi ještě dlouho budou. Použila jsem osvědčený recept s tvarohem, který jsem ještě vylepšila o strouhaná jablka. Nastrouhejte je opravdu hodně jemně, já použila skleněné škrabátko, aby jablka byla opravdu hodně jemná a v těstě se ztratila.
- 5 vajíček
- 170g mouky Schaer mix B
- 80 g polohrubé rýžové mouky Adveni
- 100ml oleje
- půl kostky másla
- 120g rýžového cukru v prášku (případně třinového cukru)
- kostka choceňského tvarohu v alobalu
- dvě menší, co nejjemněji nastouhaná oloupaná jablka
- bezlepkový prášek do pečiva
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte tak štáva z citronu)
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- trocha vody nebo mléka
- javorový sirup
Vajíčka, olej, cukr vyšlehejte do husté pěny. Přidejte tvaroh a máslo pokojové teploty a dál pokračujte ve šlehání. budou se tvořit hrudky, ale ničeho se nebojte, jakmile budete přidávat mouku, zmizí. Nyní dejte nastrouhaná jablka, přidejte obě mouky s kypřícím práškem a dál mixérem propracujte dokud nebude mít těsto hladkou strukturu. Pokud máte pocit, že je těsto hodně tuhé, nařeďte trochou mléka nebo vody. Pokud mám otevřené mléko, použiji mléko, pokud ne, dávám vodu.
Teď zhruba polovinu těsta odeberte, obarvěte kakaem a přidejte javorový sirup. Těsto přidáním kakaa zhoustlo a javorový sirup i zjemní hořkou chuť kakaa.
Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou rýžovou moukou. Do formy lžící nanášejte na střídačku světlé a tmavé těsto.
Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Je ale třeba hlídat podle vaší trouby a zkoušet test špejlí.