Parmazánové bulky

Po vánocích jsem těžce přeslazena, takže v současné době u nás převládají slaná jídla. Dnes jsem připravila parmazánové bulky se slaninou, olivami a rozmarýnem. Díky tuku ze zakysané smetany a parmazánu jsou úžasně měkké a vláčně, ale chuťově úžasně vyvážené. Jakou mají trvanlivost netuším, byly hned pryč.

recept na 4 ks

  • 75 g strouhaného parmazánu
  • 200g mouky Schaer mixB
  • 5g soli
  • 50g opečené slaniny nakrájené na kostičky
  • hrst pokrájených oliv
  • 1 vejce
  • trocha nasekaného rozmarýnu
  • 60g zakysané smetany
  • 20ml rozpuštěného másla + trochu na potření bulek
  • 150ml vody
  • balíček sušeného droždí
  • 50g strouhané vařené brambory

V míse smíchejte droždí, sůl a mouku, přidejte parmazán, slaninu a olivy a promíchejte. Vyklepněte vajíčko, přidejte zakysanou smetanu, strouhaný brambor a vodu a pomocí mixéru s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které bude docela lepivé, ale je to správně. Nakonec vmíchejte posekaný rozmarýn a mísu přetáhněte potravinovou folií.

Poté, co se těsto dvojnásobně zvětší, rozdělte na 4 díly, které ještě jednou propracujte na pomoučené ploše, vytvarujte bulky a přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

Potřete rozpuštěným máslem a posypte sezamem.

Troubu rozehřejte na 250 stupňů, na spodní rošt dejte plech a vylijte na něho litr vody a nechte troubu zapařit.

Do rozhřáté, zapařené trouby vložte bulky a pečte do zezlátnutí.

Bezlepkové parmazánové bulky se slaninou, olivami a rozmarýnem