Zatím co se mi v hlavě rodí nápad na pracnější dezert, který ještě potřebuju doladit, abych nevyšla ze cviku, střihla jsem si jeden jablečný závin. Chtěla jsem trochu oživit a vylepšit, pro mě trochu nudnou klasiku, takže jsem sáhla po tvarohu, pudinku a piemontských oříškách. Pokud nemáte, použijte loupané a na pánvi opražené lískáče.
Na závin je ideální připravit si formu na biskupský chlebíček, která nám bude držet krásný tvar závinu a zabrání případnému vytékání okolo. Použila jsem už osvědčený recept na těsto, ze kterého dělám jak slané tak sladké záviny, ale vyměnila jsem zakysanou smetanu za jogurt.
na 1 závin:
- 170g mouky Schaer mix B
- 110g povoleného másla
- 80g tučného ideálně řeckého jogurtu
- 2 velká jablka
- sladidlo dle preferencí a chuti
- skořice
- vajíčko
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 200g polotučného tvarohu ve vaničce
- hrst strouhaných piemontských ořechů
Z mouky, másla a jogurtu vypracujte hladké nelepivé těsto, které zatím uložte do lednice.
Tvaroh oslaďte a rozmíchejte v něm dvě lžíce cukru (já tvaroh sladila javorovým sirupem)a vmíchejte pudinkový prášek.
Nastrouhejte na hrubo obě jablka, vymačkejte z nich šťávu, přidejte skořici a případně doslaďte.
Těsto vyválejte do tvaru obdélníků, natřete tvarohovou náplň, posypte oříšky a navrstvěte strouhaná jablka.
Stočte do závinu a přeneste do formy na biskupský chlebíček, kterou jste vyložili pečícím papírem. Těsto díky tvarohové náplni dost zvlhne a špatně se se závinem v tuto dobu manipuluje. Ideálně je vyválet těsto a to pak přenést na pečící papír, pak nanést náplň a stáčet už na pečícím papíru, a přenést to i s papírem do formy.
Závin potřete vajíčkem a posypte bohatě jakýmkoliv cukrem (klasický, třtinový, kokosový, xylitol) smíchaným se skořící.
Pečte v troubě vyhřáté na 210 stupňů dozlatova. Nechte zchladnout a teprve poté krájejte.