Vzhledem k tomu, že jste mě docela příjemně překvapili zájmem o poslední příspěvek, který nepatřil k dezertům, rozhodla jsem se sem tedy přidávat pravidelně i něco málo z hlavních jídel.
Dnes to bude hovězí guláš, který známe naprosto všichni a který má milion podob. U nás se u dětí moc velké oblibě netuší a když už ho vezmou na milost, je to spíš z masa vepřové. Tentokrát jsem však měla chuť na klasiku, ale použila jsem wagyu.
Jestli nemáte vůbec představu co to je, tak se vůbec nemusíte stydět, protože já to taky neznala. Jedná se o speciální plemeno původem z japonského Kóbe s výrazným mramorováním.
Jedná se o poměrně drahou záležitost, ale určitě stojí za vyzkoušení.
- 0,5 kg hovězích kostek wagyu masa (k dostání třeba na www.kosik.cz)
- jedna velká cibule
- 2 lžice gulášového koření bez lepku
- voda na zalití masa
- majoránka
- česnek
- sůl
- cibule
- pyré z větší brambory nebo mouka na zahuštění
- chilli paprička
- zelená paprika
Maso nakrájejte na menší kostky, na oleji orestujte cibulku do zlatova, přidejte osolené opepřené maso a nechte ze všech stran zatáhnout.
Přidejte gulášové koření, zalijte vodou a duste a duste a duste. Maso bylo na plotně cca pět hodin, dokud nebylo krásně měkké a nerozpadalo se. Zruba po 4,5 hodinách přidejte prolisovaný česnek, pokrájenou chilli papričku a zelenou papriku a pokračujte ještě v dušení, dokud paprika nebude měkká.
Na zahuštění použijte pyré ze syrové brambory nebo mouku a úplně nakonec vmíchejte v ruce promnutou majoránku.
Podáváme s těstovinami, knedlíkem nebo chlebem.