O víkendu jsem dostala k vyzkoušení kokosová mléka od firmy COCOXIM . Určitě mrkněte na stránky, mají toho více a třeba vás tam něco zaujme. Úkolem pro mě bylo, zkusit něco upéct. V podstatě jsem vůbec nevěděla jak se budou chovat, takže bylo i pro mě překvapením, co z nich udělám. Měla jsem k dispozici kokosové mléko a bio kokosové mléko. Obě jsem uložila přes noc do lednice a ráno se podle siutace rozhodovala.
Obyčejné mléko přes noc v lednici neztuhlo a neoddělilo se. Tudíž na šlehání nepoužitelné, takže jeho místo náleželo do korpusu. Bio mléko ztuhlo a krásně se oddělilo, tak jak jsme zvyklý a jako bonus, šlo krásně vyšlehat.
dortová forma o průměru 20cm
- 100g mouky Schaer mix B
- 75g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 90g mletého kokosového cukru (cukru – pro sladkomily doporučuji dát trochu víc)
- lžíčka jedlé sody
- půl balíčku prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 30ml oleje
- 200ml kokosového mléka Cocoxim
- lžíce jablečného octa
Nejprve smíchejte jablečný ocet s kokosovým mlékem a nechte chvíli odstát.
V míse důkladně smíchejte mouky, kokosový cukr, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu.
K mouce přilijte mléko a olej a vypracujte hladké těsto, které přelijte do vymazané a vysypané formy.
Pečeme na 180 stupňů, dobu určete podle vaší trouby, zkoušejte špejlí, dokud nevyjede se středu čistá.
Nechte úplně vychladnout, potřete malinovou marmeládou a poklaďte rozkrájeným banánem.
Šlehačka:
- vydlabaná tuhá část z kokosového bio mléka COCOXIM, které bylo přes noc v lednici
- sladidlo dle chuti
- prosáté dvě lžíce kakaa
Tuhou část mléka mixérem začněte šlehat se sladidlem a cca po půl minutě přišlehejte kakao.
Jakmile máme hladký nadýchaný krém, který tvoří špičky, přeneste do dortové formy na banány, rozetřete a dejte do lednice chladit. Můžete posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem.