Tento recept jsem dávala již minulý rok, vychází z báboviček Dity P. Dnes jsem ho ještě upgradovala na novější verzi bez mléčných výrobků a vytunila o vlašské ořechy zkaramelizované v javorovém sirupu. Pokud vám nevadí mléko, určitě použijte máslo a místo rostlinného jogurtu zakysanou smetanu.
Uvedené množství surovin vystačí na tuto formu ZDE.
- 2 vejce
- 70ml javorového sirupu
- 90g kokosového cukru (třtinového)
- 100ml rozpuštěného alsanu
- 3 plné lžíce rostlinného jogurtu
- 90g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 100g mouky Schaer Mix B
- 3 menší oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka
- půl lžičky skořice do těsta
- půl balíčku kypřícího prášku bez lepku
- hrst vlašských ořechů + 3 lžíce javorového sirupu
- lžíčka skořice a cukr na obalení báboviček
Nejprve si podrťte ořechy, promíchejte s třemi lžícemi javorového sirupu a dejte do trouby na plech vyložený pečícím papírem zkaramelizovat. Jakmile začnou hnědnout, vytáhněte z trouby a nechte zchladnout.
Vajíčka s cukrem a javorovým sirupem vyšlehejte do pěny a za stálého míchání zašlehejte rozpuštěný alsan a jogurt.
Přimíchejte obě mouky smíchané s kypřícím práškem a skořicí a vmíchejte nastrouhaná jablka.
Jako poslední do těsta zapracujte ořechy. Po upečení se sice ztratí křupavost ořechů, ale zůstanou krásně proslazené.
Vylijte do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí.
Po vytažení, nechte ve formě chvíli vychladnout, vyklopte a ještě vlahé obalte ve skořicovém cukru.