Pistáciová roláda s malinami a bílou čokoládou

Od té doby co jsem si objednala kilo blanšírovaných pistácií a o vánocích pekla „Shrekovy rohlíčky“, měla jsem v hlavě pistáciovou roládu, jen na to buď nebyl čas, nebo příležitost. Dnes jsem potřebovala z mrazáku vyházet maliny a zrak mi padl právě na pistácie.

Chvíli jsem tedy uvažovala, jak pojmout náplň, jestli klasickou máslovou, čistě malinovou, nebo něco jiného. Nakonec to dopadlo takto:

Piškotový plát:

  • 5 vajec
  • 5 lžíc cukru, případně xylitolu
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíče jemně mletých blanšírovaných pistácií
  • 3 lžíce mouky Schaer Mix B
  • + já dala lžíčku zeleného bio barviva

Ušlehejte na opravdu pevný sníh bílky se sladidlem, postupně zašlehávejte žloutky a olej.

V mističce rozmíchejte lžíčku barviva s vodou a do vaječné směsi lehce vmíchejte společně s pistáciemi a moukou.

Vylijte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v troubě na 180 stupňů.

Po vytažený přeneste na pocukrovanou utěru, stáhněte pečící papír a pevně zaviňte a nechte vychladnout.

náplň:

Nejprve svařte balíček mražených malin. Pomalu zahřívejte, rozmačkejte vidličkou (pokud chcete dosladit, můžete nyní) a nechte odpařit téměř veškerou tekutinu. Zhruba lžíci tekutiny odeberte a dejte do mističky stranou.

Dále budete potřebovat na krém:

  • 250g mascarpone
  • 200ml smetany ke šlehání 40%
  • 150g bílé čokolády rozehřáté čokolády
  • případně sladidlo na doslazení

Ušlehejte mascarpone s sladidlem, zašlehejte bílou čokoládu a nakonec šlehačku.

Rozviňte roládu, potřete krémem z mascarpone (trochu dejte stranou na potření rolády), a na krém dejte malinový rozvar. Pevně zaviňte a roládu potřete krémem po povrchu.

Z malinové štávy, kterou jste dali bokem dodekorujte vrch tak, že na pár místech nakapejte šťávu a nožem rozmázněte doztracena.

Vrch můžete nazdobit malinami a drcenými pistáciemi.

Bezlepková pistáciová roláda