Základem na tento úžasný slaný koláč je řecké filo těsto. Něco co jsem nedělala ráda ani z lepkové mouky, takže bez lepku je to práce ještě daleko otravnější, ale stojí za to.
Jeden recept na filo těsto jsem zde už sdílela současně s baklavou, dneska jsem zkusila bez přidání guaru a xantanu, pouze s moukou Schaer mix B. V podstatě potřebujete kromě toho jen dvě další ingredience a těsto máte na světě.
Uvedené suroviny stačí na jednu formu o průměru 26 cm.
- 400g mouky Schaer Mix B
- 330ml perlivé vody (sodovka, minerálka, je to jedno, hlavně ať to má bublinky)
- lžíčka soli
Mixérem s hnětacím hákem vypracujte pevné, ale pružné těsto, které rozdělte na 8 dílků.
Z každého dílku uválejte kuličku a na hodně pomoučené pracovní desce vyválejte co nejtenčí těsto. U klasického filo těsta se říká, že se má válet na utěrce a má být vidět po vyválení její vzor.
Ideální je na tuto práci dlouhý tenký váleček bez rukojeti.
Ideálně je vyválet vždy jednu vrstvu, dát do formy, potřít olejem a začít válet druhou.
Takto na sebe naskládejte čtyři vrstvy.
Na náplň si připravte:
- 200g fety
- jedno vajíčko
- 100ml smetany
- špenát ( podle chuti, můžete i vynechat)
Fetu rozdrobte, promíchejte s vajíčkem a smetanou, ideálně na kašičku, naneste na připravené vrstvy do formy a na vrch dejte špenát. Koláč uzavřete dalšími 4 vrstvami rozváleného těsta, okraje stočte dovnitř a potřete vajíčkem.
Pečeme v troubě na 210 stupňů, rošt máme nad horní polovinou trouby.