Jogurtové houstičky

Někdy mám pocit, že se mi o houskách a pečivu bude asi i zdát. V podstatě si už dlouho nepamatuji den, kdy bych něco nepekla. Byla jsem zvyklá péct i v době lepkové, ale tam si člověk občas ulehčil a sem tam jsem lepkové pečivo i kupovala.

Bohužel s nabídkou bezlepkového pečiva to jednoduché, jak jistě víte, není. Jednak hromada věcí je vyloženě z mého pohledu nejedlá, v dalším pečivu ingredience, jako soja nebo ovesné vločky, či deproteinovaný pšeničný škrob, což prostě nepovažuji za správné.

Dnes tedy další varianta housek, tentokrát z jogurtu a kombinace mouky Adveni zelená a Adveni rýžová polohrubá.

Hodně často se ptáte, jestli je možné vyměnit, zaměnit, nepoužít v receptu něco. Já nejsem příznivce výměn a záměn. Uvedený recept funguje tak, jak ho sepíšu a nemohu ručit za to, že pokud dáte jinou mouku, že nebude třeba použít jiné množství tekutin.

Naposledy mě hodně pobavil příspěvek na FB, kde stálo – recept podle La Tety – nedala jsem rýžovou polohrubou, Schaer jsem vyměnila za jinou mouku, nedávala jsem máslo – vůbec se mi to nepovedlo 😀

Takže pokud chcete experimentovat – pouze na vlastní nebezpečí 😉

  • 210 mouky Adveni zelená universální
  • 90g rýžová mouka polohrubá Adveni
  • 100g jogurtu
  • půl kostičky čerstvého droždí
  • 30ml oleje
  • půl lžíčky soli
  • 200ml vody

Nechte vzejít kvásek přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozehřejte na 240 stupňů a na spodní rošt dejte plech s litrem vody

Propracujte těsto na pomoučené ploše, rozdělte na 4 díly a z každého dílu vytvarujte housku z jednoho pramene.

Dejte na plech, potřete vodou a posypte mákem nebo sezamem.

Pečte do zezlátnutí.

jogurtové bezlepkové housky