Někdy mám pocit, že se mi o houskách a pečivu bude asi i zdát. V podstatě si už dlouho nepamatuji den, kdy bych něco nepekla. Byla jsem zvyklá péct i v době lepkové, ale tam si člověk občas ulehčil a sem tam jsem lepkové pečivo i kupovala.
Bohužel s nabídkou bezlepkového pečiva to jednoduché, jak jistě víte, není. Jednak hromada věcí je vyloženě z mého pohledu nejedlá, v dalším pečivu ingredience, jako soja nebo ovesné vločky, či deproteinovaný pšeničný škrob, což prostě nepovažuji za správné.
Dnes tedy další varianta housek, tentokrát z jogurtu a kombinace mouky Adveni zelená a Adveni rýžová polohrubá.
Hodně často se ptáte, jestli je možné vyměnit, zaměnit, nepoužít v receptu něco. Já nejsem příznivce výměn a záměn. Uvedený recept funguje tak, jak ho sepíšu a nemohu ručit za to, že pokud dáte jinou mouku, že nebude třeba použít jiné množství tekutin.
Naposledy mě hodně pobavil příspěvek na FB, kde stálo – recept podle La Tety – nedala jsem rýžovou polohrubou, Schaer jsem vyměnila za jinou mouku, nedávala jsem máslo – vůbec se mi to nepovedlo 😀
Takže pokud chcete experimentovat – pouze na vlastní nebezpečí 😉
- 210 mouky Adveni zelená universální
- 90g rýžová mouka polohrubá Adveni
- 100g jogurtu
- půl kostičky čerstvého droždí
- 30ml oleje
- půl lžíčky soli
- 200ml vody
Nechte vzejít kvásek přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejte na 240 stupňů a na spodní rošt dejte plech s litrem vody
Propracujte těsto na pomoučené ploše, rozdělte na 4 díly a z každého dílu vytvarujte housku z jednoho pramene.
Dejte na plech, potřete vodou a posypte mákem nebo sezamem.
Pečte do zezlátnutí.
