Když už klasika omrzí… Teda děti obyčejné housky a rohlíky asi neomrzí nikdy, ale já už s tím mám trochu problém a leze mě to krkem. Protože tento týden opět neúřaduju ve své kuchyni, je třeba zapojit trochu fantazii a zaexperimentovat a tím pádem čas vyzkoušet něco nového. Přesně tak vznikly tyto kefírové kostky.
6 ks
- 220g mouky Adveni zelená universální směs na kynutá těsta
- 150g mouky Adveni modrá
- 100ml kefíru
- 270ml vody
- půl kostky droždí
- lžíčka soli
- 30 ml oleje
- zlaté a hnědé lněné semínko
- lžíčka medu nebo sirupu
Nejprve z trochy vody, droždí, sirupu a mouky nechte vzejít v míse kvásek.
Přidejte mouky, sůl, kefír, vodu, semínka (množství nechám na každém z vás) a vypracujte těsto, do kterého jako poslední vpracujte olej.
Překryjte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Trouby předehřejte na 250 stupňů, na spodní rošt vložte pekáč s litrem vody.
Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, důkladně propracujte a vytvarujte obdélník, z něhož nakrájejte šest kostek, které přeneste na plech s pečícím papírem. Potřete vodou, posypte semínky a nechte cca 15 minut odpočívat.
Vložte do trouby a pečte dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.