Bezlekové bulky z poliše

Dneska jsem pro váš připravila recept na úžasné vláčné bulky. Jedná se o trochu časově náročnější recept, ale není třeba se děsit nebo se bát, pustit se do toho. Nejsou náročné na přípravu, spíš jde o čas a čekání. Protože poliš vám bude v lednici zrát 24 hodin. Díky toho chytne pečivo lehce nakyslou a jemnou chuť.

1. den ráno si připravte:

  • 2 g čerstvého droždí
  • 190ml vody
  • 100g mouky zelené Adveni universální směsi na kynutá těsta

Z výše uvedených surovin vypracujte v míse hladké těstíčko. Mísu přetáhněte potravinovou folií a vložte na 24 hodin do lednice. Já mám v lednic 2 stupně, pokud máte lednici nastavenou na více stupňů, může být zrání rychlejší.

Po 24 hodinách vyndejte mísu na linku a nechce hodinu v teple odstát, těstíčko ještě trochu nabude na objemu a poskočí.

Po hodině do mísy přidejte:

  • 6g čerstvého droždí rozmíchaného v trošce vody na kašičku
  • 285g Adveni zelené směsi universální na kynutá těsta
  • 120ml kefíru
  • 120ml vody
  • 25g rozpuštěného másla
  • 9g soli

Mixérem s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.

Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt umístěte plech s litrem vody.

Těsto rozdělte na 6 stejných kousků. Každý kousek propracujte na pomoučené ploše do bochánku, dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte asi 15 minut odpočívat.

Nařízněte uprostřed do hloubky cca 1 cm, potřete vodou a vložte do zapařené trouby.

Pečte do zezlátnutí.

bezlepkové bulky s polišem