Máte raději cupcakes nebo muffiny? Já spíše prvně jmenované u dětí letí naopak muffiny, čím sušší tím lepší. Ale dneska recepr na jedny vláčné čokoládové cupcakes s jemným mascarpone krémem. K vánocům jsem dostala kilo extra tmavého hořkého kakaa a tady v kominaci s jemným mascarpone ještě více vynikla jeho chuť. Ale v podstatě můžete zvolit kakao jaké chcete.
Z těsta bude cca 16 kousků, záletí na velikosti muffinové formy.
- 140g mouky Schaer mix B
- 200g mletého kokosového cukru (můžete dát normální)
- 120ml kefíru
- 120ml slunečnicového oleje
- lžíčka jedlé sody
- 40g kakaa
- 1 vajíčko
- 30ml horké vody
V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kakao.
Do směsi zašlehejte kefír, olej a vajíčko a na konec všlehejte horkou vodu. Upozorňuji, že těsto je hodně řídké.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte cca do 2/3 – ne víc. Plech vložte do trouby a pečte cca 25-30 minut, nebo dokud nevytáhnete ze středu suchou špejli.
Tím jak je těsto řídké, budete mít při pečení pocit, že korpusy každou chvíli spadnou a srazí se. Nebojte, nesrazí, ale v žádném případě prvních 20 minut neotvírejte troubu. Korpusky budou u středu trochu propadlejší, není to tím, že byste udělali něco špatně.
Po vytažení nechte ve formě zcela vychladnout.
Krém :
- mistička jahod rozmixovaná na pyré
- 250g mascarpone
- 100ml smetany na šlehání 40%
- sladidlo
Nejprve zredukujte rozmixované jahody. Začněte zahřívat a zredukujte postupným vařením a odpařováním na poloviční množství – poté nechte zcela vychladnout.
V míse cca jednu minutu prošlehejte mascarpone se sladidlem. Další minutu zašlehávejte zchladlé jahodové pyré a nakonec přišlehejte smetanu a vytvořte pevný krém.
Cukrářským sáčkem nastříkejte na vychladnuté korpusky a nazdobte jahodou.