Rohlíky s tangzhongem – inspirace u Vlaďky Halatové

Poslední dobou si hodně hraju s pečivem a různými obměnami. Hodně dlouho mě lákaly Vladčiny rohlíky s tangzhongem. Jestli toto slovo slyšíte poprvé, tak vězte, že to není žádná velká novina. Využívá se v lepkovém pečení a původ je pravděpodobně v Japonsku.

Jedná se o proces, kdy z vody a bezlepkové mouky (v mém případě hladké rýžové), pomocí zahřívání vytvoříte kašovitý gel, který po schladnutí přidáte do těsta.

Původní Vladčin recept je ZDE

Nejprve si tedy připravíme samotný tangzhong:

  • 30g rýžové hladké mouky
  • 85ml vody

obě ingredience dejte do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k teplotě cca 65 stupňů – alespoň tak to říkají veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud se ze směsi nezačne tvořit hustší gelovitá konzistence. Pak odstavte a nechte vychladnout.

dále budete potřebovat:

  • 250g mouky Adveni zelená směs universální na kynutá těsta
  • 15g čerstvých kvasnic
  • 30ml oleje
  • 230ml vody
  • lžíčka soli
  • lžíčka sladidla

V 50ml vody rozmíchejte drožší s lžíčkou sladidla a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.

Poté přidejte tangzhong a veškeré ostatní suroviny a začněte zpracovávat těsto, naposledy zapracujte olej, mísu přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.

Předehřejte troubu na 240 stupňů, na spodní rošt dejte plech a těsně před vložením rohlíků vlijte na plech litr vody.

Těsto rozdělte na pět bochánků, z každého vyválejte trojúhelník a stočte do tvaru rohlíku.

Nechte pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, potřete vodou, posypte mákem. Nyní vlijte na plech vodu a vložte rohlíky.

Pečte to zlatova.

bezlepkové rohlíky