Další recept, který už jsem chtěla udělat dávno, ale pořád na něho nezbýval čas. Jako základ Vám může posloužit jakýkoliv bezlepkový chléb – já si dělala domácí toustový chléb a recept je samosebou součástí. Je to osvědčený recept na toustový chléb, který už někteří z vás dělali, ale pro jistotu vkládám i sem.
Připravte si formu na biskupský chlebíček o délce 25cm
Poliš, který připravte alespoň 24 hodin předem:
- 2g čerstvého droždí
- 230ml vody
- 120g mouky Adveni zelená
Důkladně promíchejte a vytvořte hladké těstíčko, přetáhněte potravinovou folií a uložte minimálně na 24 hodin do lednice.
Druhý den před zaděláním konečného těsta, vytáhněte z lednice ven a nechte cca hodinu odpočívat na lince a poté přidejte:
- 300g mouky Adveni zelená
- 250ml mléka
- 50ml rozpuštěného másla
- 7g čerstvého droždí rozmíchaného v troše vody
- lžíčka soli
- 30g kukuřičného škrobu
Všechny ingredience vypracujte v hladké těsto, které opět přetáhněte potravinovou folií a nechte v míse na lince dvojnásobně zvětšit.
Poté na pomoučené pracovní ploše propracujte, vyválejte oobdélník o délce biskupského chlebíčku. Z horní strany začněte rolovat ke středu, ze spodní taktéž a uprostřed se obě strany potkají.
Takto stočenou „roládu“ vložte do formy na biskupský chlebíček, kterou jste vyložili pečícím papírem.
Pečte v troubě předehřáté na 230 stupňů. Prvních 15 minut mějte na spodním roštu plech s cca litrem vody. Poté plech vytáhněte a dopékejte dalších cca 15 minut. Po 15 minutách vytáhněte chlebíček z formy a dopékejte ještě 10 minut.
Bazalkové pesto:
- 100g kešu ořechů
- hrst piniových oříšků
- 20 dkg parmazánu
- sůl
- stroužek prolisovaného česneku
- 1dcl olivového oleje
- dvě hrsti bazalkových listů
Všechny suroviny dejte do foodprocesoru a rozmixujte na hladkou pastu. Pokud chcete mít pesto řídší klidně přidejte v průběhu mixování více oleje.
Toustový chléb nakrájejte na plátky v topinkovači nebo na suché pánvi opečte dozlatova.
Každý toust pomažte pestem a poklaďte nakrájeným rajčetem a mozzarellou.