Pražské koule II.

Recept má tento oblíbený zákusek se tu objevil hned z kraje založení webu, ale ještě jsem ho během posledního roku lehce pozměnila, použila jinou, z mého pohledu asi vhodnější bezlepkovou směs a i krém prošel lehčí úpravou.
Z tohoto množství vyšlo 14 koulí s tím, že krému ještě trochu zbylo. Hodně bude taky záležet, jestli budete zákusek před obalením máčet v cukrovém rozvaru nebo krémem potírat. Ja volím druhou variantu.

  • 3 vajíčka
  • 5 lžic mouky Nutrifree Per Mix Dolci
  • 3 lžíce sypkého sladidla ( cukr krystal, třtinový cukr, rýžovým cukr)
  • 3 lžíce oleje

Bílky se sladidlem vyšlehejte do opravdu pevného sněhu tak, že se špičky sněhu nesmí ohýbat dolu. Do takto připraveného sněhu postupně jemně zašlehejte střídavě olej a žloutky.

Na plech, vyložený pečícím papírem pomocí zdobícího sáčku a kulatou špičkou tvaruje piškoty, které upečete v troubě na 180 stupňů do zlatova.

Krém:

  • vanilkový pudinkový prášek
  • 100g čokolády
  • sladidlo dle chuti
  • 300 ml mléka
  • 250g másla

Ve 250 ml mléka za pozvolnému zahřívání rozpusťte čokoládu. Ve zbytku rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek, vmíchejte do zahřátého mléka a vařte do zhoustnutí. Přetáhněte potravinářskou folií aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout. Poté zamixujte máslo a podle vaši vlastní chuti doslaďte.

Nyní se budou piškoty slepovat krémem. Na piškot naneste asi 1cm krému a přiložte piškot druhý. Dejte do lednice a nechte krém ztuhnout, aby se se zákuskem lépe manipulovalo. Teď by mělo přijít máčení v cukerném sirupu, ale já každou kouli pomažu jemnou vrstvou krému a obalím v drcených arašídech a opět dáme zatuhnout do lednice.

Posledním krokem, je namočení zákusku v čokoládě. Ve vodní lázni rozeřejte kousek kakaového másla a vysokoprocentní čokoládu. Nechte zchladnout, aby nám čokoládové poleva nerozehřála krém a poté celé koule namočte a opět nechte v lednici vychladit.