Při procházení zásob v lednici jsem narazila na poměrně veliké množství hrušek, pro které jsem momentálně neměla žádné další využití. Vůbec jsem neměla ponětí, co z toho udělat. Nedávno u nás měl úspěch obrácený švestkový koláč, takže jsem zkusila něco podobného s hruškami. Akorát jsem teda recept na těsto vyměnila a použila osvědčený recept na naši oblíbenou bábovku.
Forma o průměru 26 cm
- 2 větší nebo 3 menší vajíčka
- 100g mouky Schaer mix B
- 30 g polohrubé rýžové mouky Adveni
- 50ml oleje
- 60 g povoleného másla
- 90g rýžového cukru v prášku (případně třinového cukru)
- půl kostky choceňského tvarohu v alobalu
- 1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte tak štáva z citronu)
- trocha vody nebo mléka
- 4 hrušky
- hrst vlašských ořechů
- javorový sirup
Neprve si připravte hrušky, které oloupejte, rozkrojte na polovinu, odstraňte jádřinec a povařte, tak, aby lehce změkly.
Na pánvi zahřejte několik lžic javorového sirupu, zahřejte, vhoďte ořechy a nechte zkaramelizovat.
Po vychladnutí hrušky nakrájejte na plátky.
Pečící formu vyložte alobalem, na dno nalijte javorový sirup nebo cukr, dejte zkaramelizované vlašáky a vyskládejte pokrájené hrušky.
Formu odložte stranou a připravte si těsto.
Vajíčka, olej, cukr vyšlehejte do husté pěny. Přidejte tvaroh a máslo pokojové teploty a dál pokračujte ve šlehání. budou se tvořit hrudky, ale ničeho se nebojte, jakmile budete přidávat mouku, zmizí. Přidejte obě mouky s kypřícím práškem a dál mixérem propracujte dokud nebude mít těsto hladkou strukturu. Těsto by mělo být tekutější, pokud ne, nařeďte trochou vody nebo mléka.
Nalijte na připravené hrušky a dejte do trouby kterou jste vyhřáli na 180 stupňů. Pečeme tak dlouho, dokud nám při zkoušce nevyjde čistá špejle.
Po vytažení koláč z formy vyklopíme tak, že hrušky budou nahoře.