Takže tímto si mohu odškrtnout další dezert, který jsem chtěla upéct. Stejně tak jak dlouho jsem se odhodlávala k upečení, tak jsem bojovala i s tím sepsat recept pro Vás. Evidentně nějaký zakletý kousek, protože jindy jsou recepty během několika málo hodin na webu. I když dort vypadá na první pohled složitě, jedná se o poměrně rychlou ale efektní záležitost.
Na piškotové těsto:
- 5 vajíčka – bílky a žloutky zvlášť
- 6 lžic rýžového cukru ( klasický cukr)
- 6 lžic mouky Schaer mix B
- lžíce kukuřičného škrobu
- 5 lžíc oleje
Nejprve ušleháme bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy se nám špičky neohýbají dolů.
postupně na nejnižší stupeň zašleháme olej a žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku s kukuřičným škrobem.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte do zezlátnutí.
Po vytažení sloupněte z papíru a vložte mezi dvě utěrky, aby plát neoschnl a neztvrdnul.
Krém:
- 750g mascarponě
- 2 smetany ke šlehání 40%
- sladidlo dle chutí a preferencí
- pokrájené jahody
Mascarpone krátce prošlehejte s cukrem, přilijte smetanu a vyšlehejte do pevného sněhu.
Plát rozkrájejte na 4 díly – mě vyšly části o šířce 9 cm.
Každou část pomažte krémem, posypte pokrájenými jahodami a začněte postupně stáčet tak, že z prvního dílku uděláte roládu, okolo něho obtočíte druhý díl, pak třetí a čtvrtý.
Poté vrch i boky pomažte krémem a zdobte sekanými pistáciemi a ovocem.