Šneci – poslední dobou u nás dost oblíbený typ sladkosti, kterou můžete dle libosti modifikovat.Tentokrát jsem náplň zvolila skořicovou. Protože nejsme moc na suché věci, kromě skořice jsem přidala i vanilkový pudink, který celkovou chuť a vláčnost oživí. Přihodit můžete také hrst ořechů, nebo čokoládové pecky. Nebo nechat prostě pouze tu skořici.
cca na 12 šneků:
- půl kostičky čerstvých kvasnic
- 150ml mléka
- 30ml rozpuštěného másla
- 100g zakysané smetany
- 340g mouky Adveni zelená
- 100g sladidla (cukr, třtinový cukr, kokosový mletý cukr, rýžový cukr)
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
Nejprve z trochy mléka, cukru, mouky a kvasnic nechte vzejít kvásek.
Veškeré sypké ingredience smíchejte v míse přidejte vajíčko, citronovou kůru, žloutek, tvaroh,mléko a kvásek a začněte ideálně mixérem s hnětacím hákem zapracovávat, jako poslední do mísy přidejte máslo a vypracujte hladké těsto, které v míse přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Mezitím si připravte pudinkovou náplň:
- 350ml mléka
- 4 lžíce sladidla (cukr, sirup)
- balíček vanilkového pudinkového prášku
- skořice
- kokosový nebo třtinový krystal cukr
- (volitelně čokoláda, strouhané ořechy)
Z ingrediencí uvařte pudink obvyklým způsobem, přetáhněte povrch ještě teplého pudinku potravinovou folií a nechte vychladnout.
Po vykynutí propracujte těsto na pomoučené ploše a rozválejte do obdélníku cca 20×30 cm. a potřete pudinkovou náplní, kterou posypejte bohatě skořicí a cukrem.
Stočte do rolády a rozkrájejte na šneky, které umístěte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
Na spodní rošt trouby dejte plech, na který vylijte vodu, rozpalte na 240 stupňů a nechte troubu zapařit.
Šneky nechte cca 15 minut odpočívat a poté je vložíme do vyhřáté, zapařené trouby.
Pečte do zezlátnutí.