Dnešní zákusek vznikl úplně náhodou, když jsem potřebovala dodělat rozdrcené ořechy, rozpuštěnou čokoládu a čokoládový krém. Odpalované těsto mám ráda ve všech podobách – větrníky, věnečky, craquerliny, mraky – na sladko i na slano. Hodně lidi se ho bojí a připadá mu zbytečně složité, ale myslím, že jsou daleko složitější věci.
Recept na 8 větších věnečků
- 150ml vody
- 50ml oleje
- 100g mouky Schaer mix B
- špetka soli
- 2 větší nebo 3 menší vejce
Vodu s olejem a solí přivedem k varu a vmícháme mouku. Vznikne nevzhledná hustá koule, kterou prohřejeme a stáhneme ze sporáku a necháme schladnout. Do hmoty zašleháme dvě vajíčka, já už jsem vzdala nějaké jemné zašlehávání, ale beru na to rovnou tyčový mixér, jde to skvěle a vytvoří to těsto absolutně bez hrudek a za chviličku.
Na plech stříkáme cukrářským sáčkem věnečky – tentokrát jsem dělala se špičkou s větším průměrem. Dáme do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme dozlatova. Ještě teplé venečky prořízneme.
Náplň:
- 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 50 čokolády
- sladidlo dle chuti
- 150 ml mléka
- 125g másla
- Smetana ke šlehání 40%
Ve 100 ml mléka za pozvolnému zahřívání rozpusťte čokoládu. Ve zbytku rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek, vmíchejte do zahřátého mléka a vařte do zhoustnutí. Přetáhněte potravinářskou folií aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout. Poté zamixujte máslo a podle vaši vlastní chuti doslaďte.
Vyšlehejte do tuha smetanu, protože se jedná o smetanu vysokoprocentní, není třeba dávat jakýkoliv ztužovač. Pokud chcete sladkou, před šleháním lehce oslaďte.
Nyní na spodní část věnečku nastříkejte nejprve čokoládový krém, na něho ušlehanou smetanu a přiklopte.
Dejte do lednice vychladit a poté máčejte vrch věnečků v rozpuštěné čokoládě a sypte drcenými ořechy.