Vánoce se nezadržitelně blíží a pro mě tímto obdobím začíná doba na zkoušení nových druhů cukroví, případně vylaďování toho, s čím jsem loni nebyla úplně 100% spokojena. Tyto pomerančové sušenky vznikly už loni, ale na poslední chvíli a už jsem recept na ně pak ani nesepisovala. V podstatě vycházejí z klasického lineckého cukroví, doplněné pomerančovou kůrou v těsto, pomerančovou marmeládou a kandovanou pomerančovou kůrou, která chuťově ladí s hořkou čokoládovou polevou.
- 350g mouky Nutrifree Mix per Pasta Frolla
- 250g másla
- 2 žloutky
- 120 cukru (klasika, rýžový, třtinový moučka…)
- Pomerančová kůra z jednoho menšího pomeranče, ideálně chemicky neošetřeného
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte přes noc do lednice.
V den pečení nechte na lince trochu povolit, těsto rozdělte na několik dílů, vyválejte a vykrajujte požadované tvary, zbytky těsta vždy zapracujte do následující várky, kterou budete vyvalovat.
Pečeme na 180 stupňů do zezlátnutí.
Slepujte k sobě vždy dvě sušenky pomerančovou marmeládou a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny.
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a nechte zchladnout.
Z lednice vytáhněte slepené sušenky a vrchní kolečko namočte do čokolády. Tím, ze jsou sušenky vychlazené a čokoláda není tepla, ztuhne poleva poměrně rychle a nemá tendenci stékat. Na závěr posypte kandovanou pomerančovou kůrou.