Dneska tip na jeden chléb s rychlejším kynutím. Někdy mě totiž nebaví celý ten proces kynutí, takže si to občas urychluji. Ideálně je pořídit si na toto speciální formu na pečení chleba, ale zvládnete i s formou na biskupský chlebíček. Dneska bude k receptu i bonus na rychlou tuňákovou pomazánku, která patří asi k mým nejoblíbenějším.
- 175g mouky Nutrifree Per Pane Integrale
- 100g mouky Nutrifree Per Pane
- 100ml kefíru
- 1/2 lžičky soli
- lžíce chlebového koření
- zápara ze semínek
- 150ml vody
- 30ml oleje
- 15 g čerstvých kvasnic
Nejprve připravíme záparu. Můžete už klidně večer den před pečením, já připravuji obvykle cca 2 hodiny před zaděláním těsta.
- 2 plné lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce slunečnicového semínka
- 1 lžíce sezamu
- 1 lžíce hnědého lněného semínka
- 1 lžíce dýňových semínek
Vše v misce zalijte vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca 1cm nad semínky a odložte stranou do vychladnutí.
Poté z trochy vody, čerstvých kvasnic a lžíce mouky nechte vzejít kvásek, do kterého přidejte všechny ostatní suroviny i se záparou a vypracujte hladké těsto.
Formu na chleba (použila jsem rozměr 20x10x10cm vyložte pečícím papírem a lžící do ní dejte nenakynuté těsto. rukama upěchujte, povrch uhlaďte, potřete vodou a bohatě zasypte semínky.
překryjte formu potravinovou folíí a nechte asi 30 minut nakynout.
Troubu si předehřejte na 240 stupńů, vložte dolů plech , na který vlijte cca 1/2 litru vody a vložte formu s nakynutým chlebem.
Asi po 20 minutách vytáhněte plech s vodou, ztlumte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 30 minut. Já cca v polovině překrývám vrch chleba alobalem, aby se semínka nepřipálila.
Po třiceti minutách vytáhněte chléb z formy a ještě cca 15 minut dopékejte bez formy jen tak na roštu.
Tuňáková pomazánka:
- 180g tuňáka v olivovém oleji
- 100g másla
- balení pomazánkového másla
- najemno pokrájená cilule
- pepř případně sůl
Máslo a pomazánkové máslo si vytáhněte s předstihem z lednice, je třeba aby obě suroviny v době zpracování měly pokojovou teplotu.
Vložte oboje i s tuňákem do mísy a prošlehejte šlehačem. Pokud by náhodou teplota surovin nebyl stejná, začne se pomazánka jakoby srážet, ale jde to zachránit – vložte mísu nad parní lázeň a šlehejte, dokud nebude krásná krémová konzistence.
Vmíchejte cibuli a dochuťte pepřem