Donuty

Přiznávám se, že donuty nejsou mé oblíbené, ale splňuje to veškeré parametry našich dětí – hodně těsta, žádná náplň, maximálně čokoládová poleva. Já si tedy ty pro sebe ještě většinou posypu, ale to už je na ně hodně velký odvaz, takže ty úspěšně ignorují. Dnes jsem opět do receptu zakomponovala poliš, pro mě v bezlepkovém pečení poslední dobou nepostradatelný a sáhla jsem po mouce Nutrifree mix Per Pane.

cca 16 hodin dopředu zadělejte poliš

  • 200ml vody
  • 2 gramy droždí
  • 180 mouky Nutrifree mix per Pane

Vše vymíchejte v hladké těstíčko, mísu přetáhněte potravinovou folií a uložte do lednice.

Druhý den nejprve vytáhněte na kuchyňskou linku a nechte minimálně hodinu odpočívat v teple a poté do mísy přidejte

  • 10g droždí rozmíchané v troše vody cca 30ml
  • 270g mouky Nutrifree mix per Pane
  • 100ml mléka
  • 30ml rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Všechny ingredience vypracujte v hladké těsto, ideálně v robotu nebo ručním šlehačem s hnětacím hákem.

Mísu opět přetáhněte potravinovou folií a nyní nechte těsto zdvojnásobit objem. Čas není rozhodující, každý máme doma jiné teplotní podmínky, suroviny mají rozdílnou teplotu. Důležité je to, aby se těsto zhruba 2x zvětšilo.

Poté na pomoučené pracovní ploše lehce zpracujte a rozválejte.

Z těsta vykrajujete kruhy ve tvaru donutů, překryjte utěrkou a nechte opět odpočívat, tentokrát cca 20 minut.

Rozpalte ve vyšší pánvi olej a smažte donuty z obou stran dozlatova. Nemějte rozpáleno na maximum ať rychle nezčernají.

Vyndávejte ven na papírový ubrousek aby okapal tuk.

Zdobte dle vlastí chuti.

bezlepkové donuty glutenfree donuts