Mazanec

Velikonoce se nezadržitelně blíží a je nejvyšší čas na zkoušku mazanec, beránka, perníčků a prostě všeho co k velikonocům patří. Já dnes oprášila recept na vánočku a vyšperkovala ho o noční kynutí části těsta v lednici – poliš. Těsto bylo perfektní, dokonce tak, že jsem se rozhodla o pokus pletení, ale v troubě se stejně spilo, takže tím neztrácejte čas. Ale vůbec se toho nebojte, výsledná konzistence je skvělá, vláčná, lehoučká, takže jsem se nad to povznesla a recept sdílím.

Poliš:

  • 2 g čerstvého droždí
  • 200ml vody
  • 150g mouky schar mix B

Vše vymíchejte do hladkého těstíčka a dejte přikryté potravinovou folii do lednice na 16 hodin.

Druhý den po vytažení nechte nejprve cca hodinu odpočívat v teple a pak přidejte:

  • 290 hladké bezlepkové mouky Schaer Mix B
  • 2 žloutky 
  • 1 celé vejce
  • 16g čerstvého droždí rozmíchaného důkladně v 60ml vody 
  • 100g rýžového cukru nebo cukru
  • 125 g choceňského tvarohu
  • 70g rozpuštěného másla

Upozorňuji, ze tento recept funguje pouze v poměrech s ingrediencemi uvedenými v receptu. Záměna mouky znamená úplně jiné množství tekutin. Zároveň doporučuji použit spíše vodu.

Vše vypracujte v hladké těsto a necháte v míse kynout na teplém místě dokud se objem nezdvojnasobí.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a na spodní rošt v troubě zasuňte plech a nalijte na něho cca půl litru vody a současně umístěte i plech na kterém budete péct mazanec, ideálně vyložený pečícím papírem.


Těsto na pomoučené ploše lehce propracujte a zformujte do mazanece. Doporučuji dat kynout do ošatky na chleba, vyložené pomoučenou utěrkou.

Nechte asi 25 minut odpočívat a poté poté umístěte do trouby na plech. Rychle potřete vajíčkem a posypte mandlemi.

Takto pečte takto cca 25 minut. Poté plech s vodou rychle vytáhněte, přikryjte alobalem a teplotu stáhněte na 170 stupňů.

Po 30 minutách odstraňte alobal a dopékejte do zlatavé barvy na 200 stupňů.

Časy jsou orientační a řiďte se dle vaší trouby.