Velikonoce se nezadržitelně blíží a je nejvyšší čas na zkoušku mazanec, beránka, perníčků a prostě všeho co k velikonocům patří. Já dnes oprášila recept na vánočku a vyšperkovala ho o noční kynutí části těsta v lednici – poliš. Těsto bylo perfektní, dokonce tak, že jsem se rozhodla o pokus pletení, ale v troubě se stejně spilo, takže tím neztrácejte čas. Ale vůbec se toho nebojte, výsledná konzistence je skvělá, vláčná, lehoučká, takže jsem se nad to povznesla a recept sdílím.
Poliš:
- 2 g čerstvého droždí
- 200ml vody
- 150g mouky schar mix B
Vše vymíchejte do hladkého těstíčka a dejte přikryté potravinovou folii do lednice na 16 hodin.
Druhý den po vytažení nechte nejprve cca hodinu odpočívat v teple a pak přidejte:
- 290 hladké bezlepkové mouky Schaer Mix B
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 16g čerstvého droždí rozmíchaného důkladně v 60ml vody
- 100g rýžového cukru nebo cukru
- 125 g choceňského tvarohu
- 70g rozpuštěného másla
Upozorňuji, ze tento recept funguje pouze v poměrech s ingrediencemi uvedenými v receptu. Záměna mouky znamená úplně jiné množství tekutin. Zároveň doporučuji použit spíše vodu.
Vše vypracujte v hladké těsto a necháte v míse kynout na teplém místě dokud se objem nezdvojnasobí.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a na spodní rošt v troubě zasuňte plech a nalijte na něho cca půl litru vody a současně umístěte i plech na kterém budete péct mazanec, ideálně vyložený pečícím papírem.
Těsto na pomoučené ploše lehce propracujte a zformujte do mazanece. Doporučuji dat kynout do ošatky na chleba, vyložené pomoučenou utěrkou.
Nechte asi 25 minut odpočívat a poté poté umístěte do trouby na plech. Rychle potřete vajíčkem a posypte mandlemi.
Takto pečte takto cca 25 minut. Poté plech s vodou rychle vytáhněte, přikryjte alobalem a teplotu stáhněte na 170 stupňů.
Po 30 minutách odstraňte alobal a dopékejte do zlatavé barvy na 200 stupňů.
Časy jsou orientační a řiďte se dle vaší trouby.