Lapis

Pokud jste toto slovo nikdy neslyšeli, nebojte se, já taky ne. Jak jsem již jednou zmiňovala, manžel strašně rád kouká na foodblogery, různě cestující po celém světě a ochutnávající lokální pokrmy. Občas pokukuju s nim a tentokrát mě tam zaujal tento přirozeně bezlepkový nepečený dezert. Určitě budu ještě experimentovat s ingrediencemi a různými poměry, ale ani tato první verze není marná a určitě potěší i alergiky na mléko, vajíčka a vegany.

  • 2 plechovky kokosoveho mléka
  • 200ml vody
  • 160g tapiokové mouky
  • 240g ryžové mouky
  • 300g sladidla dle vlastní volby
  • potravinařské nebo přírodní barvivo – já použila modrý přírodní prášek butterfly pea

Kokosové mléko s vodou a sladidlem zahřejte. V míše smíchejte mouky, zalijte vlažným kokosový mlékem a důkladně promíchejte. Já ještě pro jistotu projela tyčovým mixerérem.

Nyní rozdělte na polovinu a jednu obarvěte vámi zvolenou barvou – klidně můžete rozdělit i na třetiny a udělat tříbarevně.

Dortovou formu vymažte olejem. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, a vložte prázdnou dortovou formu, ideálně ji do toho hrnce postavit, aby nebyla namočená, ale stála jenom v páře.

Nyní nalijte do dortové formy jednu naběračku třeba bílé části, přetáhněte přes hrnec ručník a přiklopte poklicí. Napařujte takto pět minut. Poté odkryjte a to samé proveďte s druhou barvou.

Takto prostřídejte všechny vrstvy. Když dáte poslední vrstvu napařujte 20 minut.

Utěrka na hrnci je tam z toho důvodu, aby voda, která vzniká v hrnci napařováním, nestékala do dezertu.

Po posledních dvaceti minutách vyjměte z hrnce, nechte zchladnout a před servírováním vychlaďte v lednici.