Pokud jste toto slovo nikdy neslyšeli, nebojte se, já taky ne. Jak jsem již jednou zmiňovala, manžel strašně rád kouká na foodblogery, různě cestující po celém světě a ochutnávající lokální pokrmy. Občas pokukuju s nim a tentokrát mě tam zaujal tento přirozeně bezlepkový nepečený dezert.
- 2 plechovky kokosoveho mléka
- 200ml vody
- 160g tapiokové mouky
- 240g ryžové mouky
- 300g sladidla dle vlastní volby
- potravinařské nebo přírodní barvivo – já použila modrý přírodní prášek butterfly pea
Kokosové mléko s vodou a sladidlem zahřejte. V míše smíchejte mouky, zalijte vlažným kokosový mlékem a důkladně promíchejte. Já ještě pro jistotu projela tyčovým mixerérem.
Nyní rozdělte na polovinu a jednu obarvěte vámi zvolenou barvou – klidně můžete rozdělit i na třetiny a udělat tříbarevně.
Dortovou formu vymažte olejem. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, a vložte prázdnou dortovou formu, ideálně ji do toho hrnce postavit, aby nebyla namočená, ale stála jenom v páře.
Nyní nalijte do dortové formy jednu naběračku třeba bílé části, přetáhněte přes hrnec ručník a přiklopte poklicí. Napařujte takto pět minut. Poté odkryjte a to samé proveďte s druhou barvou.
Takto prostřídejte všechny vrstvy. Když dáte poslední vrstvu napařujte 20 minut.
Utěrka na hrnci je tam z toho důvodu, aby voda, která vzniká v hrnci napařováním, nestékala do dezertu.
Po posledních dvaceti minutách vyjměte z hrnce, nechte zchladnout a před servírováním vychlaďte v lednici.